Economia

economia

turisme

El sector de pisos turístics, en peu de guerra per la taxa

La Generalitat vol apujar la taxa turística un 264% als habitatges de Barcelona i un 100% als de la resta del país

Diuen que no la cobraran i que denunciaran el govern

“Si s'apuja no la cobrarem; que siguin els Mossos els que la cobrin”

Els propietaris dels habitatges d'ús turístic estan en peu de guerra perquè el govern de la Generalitat vol incrementar la taxa turística només als apartaments. Aquest increment, si els pressupostos s'aproven, seria d'un 264% en els apartaments de Barcelona –s'equipararien a la taxa que ara paguen els hotels de luxe– i en els pisos destinats a lloguer per als turistes de Girona, Tarragona i Lleida, l'augment seria d'un cent per cent. “Els pressupostos inclouen una partida per recaptar 7,7 milions d'euros amb la taxa turística dels apartaments”, assegura Lluís Torrent, president de Federació Catalana d'Apartaments Turístics, que inclou l'associació gironina.

Torrent considera aquest increment “vergonyós” i una “bestiesa” i més quan “es va prometre, i això està signat, que a la llarga, quan el país es recuperés, la taxa s'aniria reduint; i això ha quedat en paper mullat”. I Torrent diu que no entén per què l'impost s'ha d'augmentar només als apartaments turístics, “perquè si el govern el que vol és recaptar més diners, l'increment es pot fer a tot el sector i l'augment seria molt menor”.

El president de Federatur atribueix aquesta pujada de la taxa a les pressions que ha fet la CUP i Barcelona en Comú però també a la fòbia al turisme que s'està introduint cada vegada més en algunes ciutats turístiques catalanes i que “no només afecta els habitatges d'ús turístic, sinó també els hotels, les pensions i altres allotjaments turístics”. “I si la idea és controlar més la ciutat de Barcelona, que no hi estic d'acord, què hi tenen a veure Girona, Tarragona i Lleida amb tot això?”, pregunta el president de la Federació d'Apartaments Turístics de Catalunya.

Segons Torrent, l'argument que ha rebut fins ara la federació és que amb els diners recaptats de més amb l'augment de la taxa “es podran fer més inspeccions per trobar més il·legals, quan nosaltres som els legals i sempre hem dit que no volem pisos destinats als turistes que no estiguin legalitzats i la prova és que nosaltres també els perseguim”, manté.

Abans que s'aprovin els pressupostos, el sector està “parlant amb diversos partits polítics perquè presentin esmenes que es podran presentar fins a mitjan gener” i els representants de Federatur estan fent gestions per reunir-se amb diferents representants de la Generalitat, entre els quals hi ha el mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

El sector dels apartaments turístics assegura, però, que si arriba aquest augment, estan decidits a presentar una “demanda contra el govern”. El sector, a més, està decidit a no cobrar la taxa si s'apuja i “que siguin els Mossos d'Esquadra que la vinguin a cobrar directament als nostres habitatges cada vegada que arribi un turista amb ganes de voler-la pagar”.

LES XIFRES

2,3
milions d'euros
és el que han recaptat els 27.499 habitatges d'ús turístic catalans de juliol a setembre del 2016
13,8
milions d'euros
és la recaptació dels establiments hotelers el tercer trimestre del 2016 a Catalunya
18,7
milions d'euros
és l'autoliquidació que han fet els establiments turístics catalans per la taxa aquest estiu

En vigor des del novembre del 2012

L'impost sobre les estades turístiques a Catalunya va entrar en vigor l'1 de novembre del 2012 i l'objectiu d'aleshores era recaptar 50 milions d'euros i aconseguir un fons per destinar a la promoció turística. La taxa l'han d'abonar totes les persones més grans de setze anys que s'allotgin en un establiment turístic català.

El sector turístic, però, no va veure de bon ull aquest nou impost perquè afectava el preu final de l'allotjament i perquè “discriminava els allotjaments de Catalunya dels de la resta de l'Estat espanyol”. Amb el temps, però, una gran part del sector ha anat acceptant la taxa “perquè ha acabat beneficiant el sector”, segons assegura el president de Federatur, Lluís Torrent.

Des que va entrar en vigor l'impost, la Generalitat ha recaptat 133 milions d'euros. “És una taxa que és aquí i que s'hi quedarà”, segons va anunciar el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, durant la celebració al castell de Biart de Masarac, del Dia Mundial del Turisme. Aquell mateix dia, Baiget ja va anunciar que s'incorporarien modificacions –en cap moment va parlar d'augments– i va dir que les modificacions es farien “des del diàleg” i “el consens” amb tot el sector. Aquell mateix dia, Baget va defensar la necessitat de la taxa turística per poder impulsar mesures que permetin, entre d'altres coses, la promoció del turisme. “És una eina que tenim per garantir la viabilitat del sector, que volem que sigui sostenible, responsable i de qualitat”, va afirmar.

S'ha recaptat un 6,12% més que l'estiu del 2015

Imma Bosch

L'augment de turistes que hi ha hagut a Catalunya aquest any ha fet també que la recaptació de la taxa turística hagi crescut. Segons les darreres dades de juliol a setembre del 2016 s'han recaptat a Catalunya 18,7 milions d'euros d'un total de 32.013 establiments turístics, xifra que representa un 6,12% més que la recaptació que es va fer els mateixos mesos del 2015. Del total dels establiments turístics, 27.499 són habitatges d'ús turístic o apartaments turístics que van recaptar 2,3 milions d'euros –un 6,55% més que el 2015– i 2.513 establiments hotelers que van captar 13,8 milions d'euros per la taxa –5,29% més que el tercer trimestre de l'any passat.

Els càmpings –291– van recaptar 1,8 milions entre el juliol i el setembre, un 4,87% més que el 2015 i els 1.412 establiments de turisme rural van captar 110.000 euros, un 8,48% més que el mateix període de l'any passat.

Una part de la recaptació, la Generalitat l'entrega als ajuntaments de localitats turístiques perquè la destinin a temes relacionats a la promoció del sector. El mes de setembre, la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona va denunciar que hi ha mala gestió dels diners per alguns ajuntaments i criticaven la falta de transparència sobre el destí dels diners recaptats.

El president de Federatur, Lluís Torrent, està totalment d'acord amb la federació d'hostaleria perquè “no tots els diners que es recapten de la taxa es destinen al turisme”. I la prova és, segons Torrent, que hi ha consistoris que reben diners de la taxa i en canvi han abaixat el pressupost destinat a turisme. És per això que des de Federatur es demanarà la creació d'una comissió formada pel sector turístic i l'administració per controlar què en fan els ajuntaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.