Economia

Temporada de neu

L'esquí tanca la campanya de Nadal millor del que era previst

Les estacions de la demarcació han venut 220.000 forfets, una xifra que se situa per damunt de les previsions inicials

Lleida-Alguaire acumula 14 cancel·lacions de vols en tres setmanes per la boira

Les estacions d'esquí del Pirineu de Lleida tanquen una campanya de Nadal positiva malgrat la falta de nevades. Els complexos han venut uns 220.000 forfets, per sobre de les previsions. L'ocupació hotelera ha quedat més frenada, excepte per Cap d'Any, quan va arribar al 95%.

Segons el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, l'anticicló que ha allunyat les nevades del Pirineu ha fet anul·lar algunes reserves i l'ocupació global des del 26 de desembre fins aquest pont de Reis s'ha quedat al 70%, cinc punts menys del previst. El Patronat de Turisme estima que l'esquí ha deixat aquestes festes un impacte econòmic de 40 milions al Pirineu de Lleida. Pel conjunt de la demarcació hi han passat uns 100.000 turistes que han fet 225.000 pernoctacions.

A les estacions gironines, la campanya de Nadal també ha estat bona. Tot i que ja era de preveure, alguns hotels de la zona han arribat a fregar el ple absolut. Les nevades de principi de temporada han estat un incentiu per els amants de l'esquí i, de fet, moltes de les reserves ja estaven fetes des del passat pont llarg. El director general de Masella, Xavier Nolla, reconeix que estan contents i que aquesta temporada “està sent molt millor que l'anterior”. Nolla vincula aquestes bones xifres a la gran oferta pel que fa a quilòmetres esquiables. Entre la Molina i Masella (Alp 2500) s'ha arribat als 109 quilòmetres, i amb pràcticament totes les pistes obertes. “Això ha atret molta gent que tenia ganes d'esquí”, conclou.

Més enllà de la neu, la resta de destinacions turístiques catalanes també han tingut bons resultats. Per la seva part la cap de comunicació de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona (FHCG), Marina Figueres, explica que els paquets turístics oferts pels establiments han animat el sector: “Hem de tenir en compte que molts hotels oferien l'allotjament, l'esmorzar, el sopar i la festa de Cap d'Any, i això ha atret molt client.” Figueres explica també que una altra clau ha estat la millora econòmica, i que s'ha notat en comparació a altres anys. Per contra, els dies de Nadal “han estat molt fluixos”, segons Figueres, perquè la majoria d'establiments han tancat.

A Tarragona, Cap d'Any és la festivitat que atreu més visitants als establiments turístics de la demarcació durant les festes nadalenques. Durant la resta de dies, però, l'ocupació turística a la demarcació ha estat més aviat discreta.

LA XIFRA

220.000
forfets
s'han venut durant la campanya de Nadal a les estacions d'esquí de la demarcació de Lleida.

Més vols anul·lats per la boira a Alguaire

La boira ha impedit per quarta vegada consecutiva que aterrin els vols amb esquiadors britànics a l'aeroport de Lleida-Alguaire. En concret, ahir es van desviar a Reus dos vols procedents de Londres (un al matí i un al migdia), un altre de Manchester i un quart de Birmingham que havien d'aterrar a Alguaire i que després estava previst que tornessin amb més passatgers cap a les ciutats d'origen.

Aquest hivern l'operador turístic Neilson encara no ha pogut estrenar la temporada. En tres setmanes l'aeroport ha registrat cinc jornades sense vols per culpa de la boira. El 21 i el 28 de desembre, el 2 de gener i aquest 8 de gener s'han desviat a Reus els vols de l'operador britànic. El divendres 30 de desembre la falta de visibilitat també va obligar a desviar al Prat el vol d'Air Nostrum procedent i amb destinació a Palma.

En concret, les desviacions d'aquest diumenge van afectar prop de 1.200 passatgers. 211 havien d'arribar a les 8.55 h a Alguaire procedents de Manchester i el mateix avió havia de tornar a casa 217 persones. A les 9.20 h havia d'aterrar el primer dels avions de Londres-Gatwick amb 208 passatgers i carregar-ne 203. Aquest diumenge s'incorporava per primera vegada aquest hivern la destinació de Birmingham, amb un avió que havia d'arribar a les 10.25 h amb 78 esquiadors. Finalment, el segon vol procedent de Londres-Gatwick va aterrar a les 15.20 h amb 131 passatgers i es va enlairar amb 148 persones a bord per tornar a la ciutat d'origen.

En tres setmanes l'aeroport lleidatà acumula cinc jornades amb 14 cancel·lacions de vols (d'anada i tornada) per falta de visibilitat. Institucions com ara la Paeria i la Cambra de Comerç reclamen la instal·lació a l'aeroport lleidatà d'un sistema antiboira de més prestacions que eviti aquests contratemps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia