La grip aviària ha provocat pèrdues de 700.000 euros
Unió de Pagesos ha fet els càlculs a partir del nombre d'animals sacrificats i el temps que l'explotació estarà aturada
L'empresa de ‘foie' Collverd té immobilitzada al Japó una comanda de 15.000 euros
El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha valorat en 700.000 euros les pèrdues econòmiques que han tingut les nou granges gironines i del Vallès Oriental afectades per la grip aviària. El coordinador d'Unió de Pagesos a Girona, Xavier Frigola, va explicar ahir que aquests càlculs s'han fet sobre la base del nombre d'animals que s'han hagut de sacrificar –més de 27.000 ànecs– i el període d'inactivitat de les granges, que pot arribar a ser d'uns sis mesos –fins cap a l'agost.
Els responsables del sindicat desconeixen quines seran les indemnitzacions que Agricultura proposarà per a les granges afectades perquè fins ara la màxima preocupació era controlar que no sortís cap més brot. “Ara que el virus sembla que està estabilitzat i controlat, el departament està fent els càlculs”, assegura Frigola.
A més de procurar que els afectats cobrin per les pèrdues que els ha provocat la grip aviària, Unió de Pagesos ja ha anunciat que treballarà per evitar que de cara a l'any vinent les asseguradores apugin les primes a les explotacions que van donar positiu en grip aviària. “El sacrifici dels animals va ser obligat per normativa i nosaltres intentarem que no s'apliqui la penalització”, va dir. De moment, Agricultura manté les restriccions al segon focus de grip aviària, les dues primeres granges de Sant Gregori.
Exportacions afectades
El Departament d'Agricultura alertava fa uns dies del temor que la crisi de la grip aviària afectés exportacions. La realitat és que algunes empreses ja n'estan patint les conseqüències.
Alguns països com ara el Japó són molt estrictes i quan un país està afectat pel virus automàticament tanquen les fronteres. El país nipó és, precisament, un dels principals consumidors del món de foie. Ara només accepten estoc que estigui congelat i elaborat abans del 27 de gener, just tres setmanes abans que es detectés el virus a les comarques gironines i coincidint amb el que es considera el període d'incubació.
Segons publica l'ACN, l'alerta va arribar la mateixa setmana que Collverd, amb seu a Vilamalla i una de les principals empreses del sector, va enviar dos palets amb productes especejats i valorats al mercat en uns 15.000 euros. De fet, abans que es detectés la grip hi exportaven cada setmana. Ara les fronteres estaran tancades durant tres mesos i ja estan preparant estoc congelat per l'alta demanda que hi ha. El gerent de l'empresa, Marc Solà, explica que el govern del país els va immobilitzar el producte i que van aconseguir fer-lo congelar per evitar haver-lo de llençar. Des de fa una setmana, treballen en la seva repatriació. Una gestió que calculen que costarà al voltant de 6.000 euros.
Collverd no ha estat afectat pel virus. De fet, les anàlisis que han fet als seus animals han sortit negatives i tampoc n'han hagut de sacrificar. La setmana passada, a més, el Departament d'Agricultura va aixecar les restriccions que els afectaven –la dels 10 quilòmetres a l'entorn del primer focus, el dels Aiguamolls de l'Empordà– i, per tant, poden tornar a entrar animals per a l'engreix.
Malgrat l'aturada d'exportacions al Japó, Solà assegura que han crescut en vendes al mercat francès perquè allà han hagut de sacrificar milers d'exemplars i ara hi ha dèficit de producte.
Collverd va néixer el 1980 i està dedicada al sector de l'ànec en tot el seu cicle. A banda del Japó, exporta a França, Itàlia, Alemanya, Cuba i la República Dominicana.