Productors de vi natural fan una fira a Perpinyà
La mostra porta el nom d'Indígenes i hi participen uns 90 vinyaters de banda i banda dels Pirineus
Es farà el 30 d'abril i l'1 de maig amb activitats entorn de l'elaboració del vi sense sulfits
Prop de 90 vinyaters de terres catalanes i occitanes s'uneixen en una fira que es farà a Perpinyà per reivindicar el vi natural, aquell al qual no s'afegeixen sulfits i que fermenta de manera natural, sense afegir-hi res. La fira s'anomena Indígenes, que és el nom que es dona als llevats que es troben de manera natural al raïm i que provoquen la fermentació del vi. Se celebrarà el 30 d'abril i l'1 de maig a l'església dels Dominicans de Perpinyà, i s'hi oferiran tastos, s'hi podrà comprar producte i s'hi podran establir acords comercials entre professionals i restauradors.
Entre els impulsors de la fira hi ha Jean Lhéritier, que assegura que la fira “és una manera de reivindicar que el vi uneix dos pobles que segles enrere eren un mateix”. “El vi és l'únic element que manté els lligams a una banda i l'altra, conservem encara les mateixes varietats, el gust pel vi dolç; per al vi i la vinya no hi ha fronteres“, va dir. Segons l'impulsor de la fira, aquest tipus de producció vitícola està agafant força tant a Catalunya com al Rosselló, i per això confia que la mostra és una bona manera de donar visibilitat als productors. Amb la fira, a més, es vol fer un homenatge a Cristophe Albero, que va ser el fundador de l'Indigènes, el primer bar de vins naturals de Perpinyà. “La fira està directament lligada a fer un homenatge a en Cris, un sommelier i amo d'un bar de vins a Perpinyà que és Indigènes i que tenia vocació de ser ambaixador de la seva terra i estar vinculat a les dues Catalunyes”, va explicar ahir Josep Roca, el sommelier d'El Celler de Can Roca, que dona suport a la iniciativa. Per Roca, el fet que a la fira hi participin prop de 90 viticultors demostra que “hi ha una revolució sensible en el culte a la terra i una transmissió dels valors”. Els vins naturals, segons Roca, són “vins purs, despullats i sense additius, es fan amb la idea de transportar amb el màxim respecte allò que hi ha a la fruita fins a l'ampolla”.
En aquest sentit es va pronunciar Lhéritier, que va comentar que aquest tipus de cultiu va començar als anys cinquanta a l'Estat francès i es va difondre a d'altres llocs d'Itàlia i, més recentment, a l'Estat espanyol. En el cas de Catalunya, va puntar que està creixent molt ràpidament i que, per això, creia que calia fer una fira per donar-ho a conèixer. “És una filosofia que reuneix l'ètica i els valors propis de l'slow food: el bo pel gust, el net i respectuós del planeta i el just pel vinyater i el consumidor”, va dir.