Salut
Pàmies amenaça Salut amb una querella per l'estèvia
L'empresa de Balaguer considera que “prevarica” en l'expedient obert per comercialitzar-ne
El Congrés aprova autoritzar-ne la venda i el conreu, i també posar fi a la persecució “immediatament”
La comercialització de plantes i fulles seques d'estèvia continua sent perseguida per les autoritats de Salut catalanes i espanyoles, segons ha explicat l'activista balaguerí Josep Pàmies, que amenaça de denunciar l'agència catalana. El conflicte ve de lluny; l'Estat considera que aquesta planta, que té un gran poder edulcorant, és un “nou aliment o nou ingredient alimentari”, i com a tal requeriria autorització a tota la Unió Europea per ser venuda. Recentment, el Congrés dels Diputats ha aprovat una proposició no de llei, impulsada per En Comú Podem, per legalitzar-la. La indústria agroalimentària ha incorporat, sense problemes, extracte d'estèvia a molts productes. Paradoxalment, la comercialització de la planta i la fulla continua prohibida a l'Estat espanyol.
Malgrat això, l'empresa balaguerina Pàmies Hortícoles SL manté el conreu d'estèvia, tot i l'expedient obert per l'Agència Catalana de Salut l'any passat per comercialitzar-ne. Salut encara no ha respost a les al·legacions de Pàmies a l'expedient, presentades el novembre del 2016. “Esperem que les resolguin en un parell de setmanes però, si no responen, ja tenim preparada una querella contra l'agència per prevaricació”, explica Josep Pàmies. I hi afegeix: “Estan fent el ridícul, perquè a Alemanya ja fa cinc anys que se'n ven. Perjudica els pagesos i les empreses comercialitzadores.” Les inspeccions de Salut a tot l'Estat han ocasionat que “cap herbolari s'atreveixi a vendre estèvia. Fa poc, a Huelva van efectuar un escorcoll policial a una herbolària. Actuen com si fóssim delinqüents! Nosaltres aguantarem fins al final”, assegura Pàmies. L'empresa de Balaguer comercialitza uns tres mil quilos de fulles l'any, destinades a usos com ara infusions.
Patent a França
Pàmies Hortícoles assegura que els productes industrials amb extracte d'estèvia contenen solament un 10% de les propietats actives de la planta. “N'han fet modificacions genètiques perquè sols la volen com a edulcorant”, ja que és 300 cops més dolça que el sucre. Després de cinc anys fent selecció natural i analítiques a la UPC, Pàmies ha aconseguit una planta amb contingut del 100% d'esteviosi, un dels edulcorants naturals de la planta. Josep Pàmies assegura que és “altament medicinal”: “Ja l'hem presentada al registre de patents de França, perquè ningú pugui modificar-la.” L'empresa també ha iniciat els tràmits per legalitzar la seva estèvia a Portugal.
D'altra banda, Josep Pàmies serà jutjat a Lleida el 25 de maig, acusat de plantar marihuana. L'empresa la conrea “per a usos medicinals”. La fiscalia li demana dos anys de presó i 16.000 euros de multa.
LA FRASE
“Genera competència deslleial”
Amb l'únic vot en contra del PP i l'abstenció de Ciutadans, la comissió d'Agricultura del Congrés ha obert el camí a la legalització del comerç i el conreu de plantes i fulles d'estèvia, instant el govern espanyol a descatalogar-la com a nou aliment. També sol·licita a les autoritats europees que ho autoritzin a tot el territori comunitari i que l'Estat ho faci “immediatament”, per posar fi així a les inspeccions. Pàmies i altres empreses del sector van acudir, el desembre passat, a la cambra espanyola amb l'objectiu d'anul·lar la prohibició.
El diputat per Lleida Jaume Moya (ECP) explica: “La iniciativa també vol promoure el cultiu, que ara es fa a Catalunya, Andalusia i Extremadura, i es vol estendre a altres llocs.” I hi afegeix: “Gran part de l'estèvia comercialitzada a Europa és de producció espanyola, i l'actual prohibició espanyola i alhora l'autorització alemanya generen competència deslleial”.