Economia

Medi ambient

Els promotors de Tracjusa acusen ERC de fer partidisme amb la planta

Neguen que l'ús de residus com a combustible per assecar els purins sigui una amenaça per a la salut i insten Agricultura que deixi de posar traves

L'associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), que promou la reobertura de la planta de Tracjusa de Juneda (Garrigues), acusa ERC de fer un “ús partidista” del projecte que tramita l'entitat per tornar a posar en funcionament les instal·lacions –aturades des del 2014–. Els promotors proposen utilitzar per a l'assecatge dels purins la gasificació de combustibles derivats de residus (CDR) i ERC ha manifestat les seves reserves per la possible afectació a la salut dels ciutadans de les poblacions properes a la planta.

El president de GAP, Eduard Cau, ha lamentat que la formació republicana creï “alarmisme” i que “s'hagi alineat amb la plataforma contrària” al projecte, presentant mocions en ajuntaments i altres institucions on es rebutja que les instal·lacions de Tracjusa puguin tornar a funcionar utilitzant per a l'assecatge dels purins la gasificació de combustibles derivats de residus (CDR) –procedents de la crema de residus urbans–, en lloc de fer-ho mitjançant la cogeneració amb gas natural com havien funcionat fins al 2014, quan la planta es va veure obligada a tancar per la retallada estatal de les primes a les renovables. “No hi ha cap problema amb les emissions i fins i tot el nou projecte, mediambientalment, és molt més sostenible que l'anterior”, va defensar Eduard Cau, ja que el gas natural amb què funcionava anteriorment la planta “no deixa de ser un combustible fòssil, mentre que fer servir CDR és utilitzar un recurs que es reutilitza amb els sistemes de neteja de fums i de gasificació, que donen totes les garanties”. Per això, Cau ha afirmat que “si no hi hagués aquesta utilització partidista” no s'estaríem “polemitzant” i recorda que la gestió de les dejeccions ramaderes és un “problema complex”.

En aquest context, els promotors –un col·lectiu que agrupa uns 160 ramaders de les Garrigues– reclamen el suport del Departament d'Agricultura –en mans d'ERC– i troben “sorprenent” que la conselleria “qüestioni l'ús de CDR per al tractament de purins i no per a altres usos industrials”. En aquest sentit, els ramaders van debatre ahir en assemblea una pròxima mobilització a Lleida.

D'altra banda, el GAP ha anunciat la reobertura al juny o al juliol de la planta de VAG –que també controlen a Juneda–, la qual només podria funcionar fins al 2019, tenint en compte que es compliran els 15 anys de vida de la planta i, per tant, ja no podrà continuar rebent primes per la generació elèctrica. En aquest cas, la planta asseca els purins amb cogeneració a partir de gas natural.

LA FRASE

No hi ha cap problema amb les emissions i el nou projecte és molt més sostenible
Eduard Cau
pres. assoc. gestió agroramadera

LA FRASE

Estem en desacord perquè preveu la utilització de derivats de residus urbans com a combustible
Miquel Àngel Estradé
senador d'erc

LA XIFRA

90.000
tones de purins està previst que processi la nova planta de tractament de Tracjusa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”