Economia

entitats

treball

La regió té prop de 200 cooperatives que donen feina a 1.200 persones

El sector creix i prop de la meitat d'aquestes empreses s'han creat en els últims quinze anys

Són, sobretot, del sector agrari, industrial i de serveis

La Catalunya Central té un total de 191 cooperatives que agrupen uns 3.000 socis i donen feina a prop de 1.200 persones. Són les primeres dades de la diagnosi sobre el sector que està elaborant l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i que es van presentar ahir a Solsona. Gairebé la meitat d'aquestes cooperatives (un 47,12%) s'han creat en els últims quinze anys, una dada que demostra que el sector està creixent. Destaquen les cooperatives del sector agrari, industrial i de serveis. Les comarques que presenten un índex més alt d'empreses d'aquestes característiques són les que tenen més pes demogràfic: el Bages (73) i Osona (61). En canvi, els autors de la diagnosi consideren que hi ha una “anomalia” a l'Anoia, que té un volum de població similar, però destaca perquè té molt poques cooperatives (19).

Les cooperatives donen feina a uns 1.160 treballadors i treballadores (socis treballadors inclosos), cosa que dona una configuració prototípica de cooperativa formada per 3-4 socis, que moltes vegades també en són treballadors, i que eventualment incorporen a la plantilla una o dues persones més. Tot i que la majoria d'empreses censades són de mida petita, també hi ha casos amb una envergadura considerable, com és l'Escola Paidós de Sant Fruitós de Bages, que té una seixantena de treballadors.

Per comarques, 73 estan al Bages; 61 a Osona; 22 al Berguedà; 19 a l'Anoia; 12 al Solsonès, i 6 al Moianès. Pel que fa a la data de creació, un 47,12% s'han constituït en els darrers 15 anys, un fet que demostra, segons Oriol Valls, de la cooperativa L'Arada –que està elaborant la diagnosi– un augment de “l'interès per aquesta tipologia d'empreses”. “El sector ha anat a l'alça”, diu Valls, en declaracions a l'agència ACN.

Pel que fa a la tipologia, la més comuna és la cooperativa de treball associat, amb 143 empreses. Pel que fa al sector d'activitat, la diagnosi destaca en primer lloc les cooperatives agràries (23) i les industrials (23). Darrere s'hi troben les de la construcció, amb 10 cooperatives, les de comerç (9), serveis (9), culturals (7) i a persones (4). Entre alguns casos singulars de cooperatives del territori hi ha una editorial, una discogràfica i una ràdio.

Ahir també es va presentar l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, que el formen 6 cooperatives i que és un dels 10 que s'han creat aquest any a Catalunya. Alba Rojas, de la cooperativa Frescoop i coordinadora de l'Ateneu, ha valorat positivament els seus quatre primers mesos de vida.

LES FRASES

El sector cooperatiu ha anat a l'alça en els darrers anys. Un 47,1% han estat creades en els darrers 15 anys
Oriol Valls
soci de la cooperativa l'Arada,
El cooperatiu és un model de tradició a Catalunya però encara poc conegut
Alba Rojas
coordinadora de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central

Lluita contra les falses cooperatives al territori

La coordinadora de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, Alba Rojas, ha explicat que al territori, sobretot a la comarca d'Osona, però també al Bages i a l'Anoia, han detectat alguns casos de les anomenades falses cooperatives, vinculades sobretot al sector carni. Es tractaria de les anomenades falses cooperatives d'un sector que opera bàsicament en escorxadors i sales d'especejament. En aquest sentit, Rojas ha dit que la seva tasca és “identificar” els casos fraudulents i traslladar-los a la Generalitat perquè l'administració pugui actuar en conseqüència. La coordinadora de l'Ateneu Cooperatiu també veu important difondre quin és el “model òptim” de cooperatives perquè així “es puguin visualitzar els models que no funcionen”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.