Economia

Agricultura

Preocupació per la collita de cereal a causa de la calor

La sequera farà que la producció de tot l'Estat es redueixi un 50%, però ara Catalunya és una de les menys afectades

“Els pròxims 10 dies són clau, per sobre dels 30 graus seria un desastre”, segons UP

Neguit entre els pro­duc­tors de cere­als, que veuen atan­sar-se la sega de la que, a pri­ori, hau­ria de ser una bona collita. Les calo­ra­des d'aquesta set­mana i la rea­li­tat en el con­junt de l'Estat, on es perdrà la mei­tat de la pro­ducció res­pecte a la cam­pa­nya pas­sada a causa de la sequera, segons Asaja, pre­o­cu­pen els page­sos.

Aquests dies, els sem­brats d'hivern estan en un moment deli­cat. “Els pròxims deu dies seran clau. Si la tem­pe­ra­tura puja per sobre dels 30 graus uns quants dies i les humi­tats són bai­xes serà un des­as­tre”, explica San­ti­ago Cau­de­vila, el res­pon­sa­ble naci­o­nal del sec­tor d'Unió de Page­sos (UP). El fred de l'hivern ha bene­fi­ciat el cereal i a Cata­lu­nya, si no es repe­tei­xen les pun­tes de calor d'aquesta set­mana, les expec­ta­ti­ves són bones, però ara són “moments d'incer­tesa i pre­o­cu­pació”. I no n'hi ha per a menys, davant el pano­rama que pre­sen­ten els camps de cereal a la majo­ria de zones pro­duc­to­res de l'Estat. A Cas­te­lla i Lleó, la pri­mera pro­duc­tora esta­tal, les pèrdues oscil·len entre el 50% i el 80% i en províncies com ara Palència, Valla­do­lid, Toledo o Bada­joz, l'orga­nit­zació Asaja dona per per­duda tota la collita. Ara mateix, Cata­lu­nya i Anda­lu­sia són les menys afec­ta­des per la sequera, amb un 15% de danys, asse­gura Asaja. La collita es podria avançar, i la con­se­lle­ria d'Agri­cul­tura espera un informe de la de Ter­ri­tori sobre la nidi­fi­cació dels ocells a les ZEPA, per auto­rit­zar o no avançar-la, tal com han dema­nat JARC i UP.

L'Estat espa­nyol importa un 70% dels cere­als que neces­sita. Els preus depe­nen de la marxa dels grans pro­duc­tors inter­na­ci­o­nals, com ara els Estats Units i Ucraïna, on tam­poc s'ha segat. En aquests moments, el preu inter­na­ci­o­nal del cereal se situa “per sota de cost, en uns 20 euros per tona”, explica San­ti­ago Cau­de­vila. “No en sabem exac­ta­ment les cau­ses encara, però espe­rem que el mer­cat canviï.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.