Economia

pagesia

vaga de temporers

El compromís de complir el conveni desactiva la vaga

Els temporers de la fruita decideixen desconvocar l’aturada de protesta i tornen a la feina a Seròs després que els empresaris agraris acceptin pagar-los el que, per llei, els correspon

Vaga desconvocada. Els temporers que participen en la campanya de la fruita a Seròs, i que aquest dijous van decidir no anar a treballar per exigir als empresaris agraris que compleixin el que estableix el conveni del camp, han posat fi a l’aturada de protesta. El desbloqueig va arribar ahir després que els empresaris del municipi es comprometessin a pagar-los el salari que estableix el conveni del camp, que és de 6,18 euros l’hora.

També ahir al matí, l’alcalde, Gabriel Pena, va traslladar als temporers una carta del director dels serveis territorials de Treball a Lleida, Joan Santacana, que recordava als empresaris que les condicions que estableix el conveni del camp són d’obligat compliment. En aquest context, Pena es va comprometre a penjar aquesta carta al consistori i a difondre-la a través del pregó municipal.

Els temporers de Seròs (Segrià), la majoria provinents de països del nord d’Àfrica, van decidir desconvocar la plantada i tornar a la feina ahir a la tarda.

El grup de temporers valora positivament la carta de Treball i, a través d’un portaveu del col·lectiu, Ebrima Cham, va voler agrair les gestions i la mediació duta a terme per l’alcalde de Seròs. “Si estem aquí és precisament per a això, per treballar”, va afirmar Cham.

De la seva banda, l’alcalde, Gabriel Pena, va realçar el fet que els temporers hagin posat fi a l’aturada i va defensar la importància de reconèixer-los els drets: “Perquè els tenen i perquè nosaltres, que volem esdevenir un país independent, hem de començar sent exemplars a l’hora de procedir envers aquells que venen de fora.” L’alcalde, però, va voler matisar que la majoria de pagesos compleixen.

LA XIFRA

6,1
euros l’hora és el preu que s’ha de pagar als treballadors, segons el que fixa el conveni.

Denuncien un règim d’explotació

El col·lectiu de temporers denunciava cobrar entre 1 euro i 1,5 euros per sota del que fixa el conveni del camp, fet que els suposava cobrar fins a 300 euros menys a final de mes. També denunciaven haver de fer jornades de treball de fins a 11 hores i que no els deixen parar ni en dissabte ni en diumenge. Tot i que l’aturada s’ha concentrat a Seròs, els temporers denunciaven que l’explotació afecta diversos municipis del Baix Segre, que és on ha començat la campanya de collita de la fruita de pinyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona