El ple del Parlament aprova la pròrroga per abocar al Cogulló
El text tira endavant amb 124 vots a favor i 10 en contra, que corresponen a la CUP, que critica el “xantatge” que es fa amb els llocs de treball
JxSí, el PP, C’s, CSQP i el PSC també reclamen que l’empresa compleixi la llei ambiental
El ple del Parlament va aprovar ahir la proposta de resolució de defensa de l’activitat minera al Bages i dels seus llocs de treball, que a la pràctica demana una pròrroga de dos anys perquè Iberpotash pugui continuar abocant al Cogulló més enllà del 30 de juny, la data límit que fixa la sentència del TSJC. El text, que va arribar al ple consensuat per tots els grups menys la CUP, va tirar endavant amb 124 vots a favor, cap abstenció i 10 vots en contra, que corresponen als dels diputats cupaires.
La proposta, que es va debatre de manera inusual en un ple i no en una comissió, demana a la Generalitat que adopti mesures per permetre que Iberpotash pugui seguir abocant de manera “provisional, temporal, transitòria i limitada” al runam dins “el perímetre, la superfície i la cota d’altura fixada”. També reclama que l’empresa compleixi la normativa ambiental i que avanci l’execució dels seus plans de restauració per compensar els abocaments extres dels propers dos anys.
Els grups que van donar suport a la proposta són Junts pel Sí, el PP, Ciutadans, Catalunya Sí que es Pot i el PSC. La diputada bagenca Adriana Delgado (JxSí) va matisar que “ha faltat exigència al llarg de la història a l’empresa i a l’administració” pel compliment de la normativa, però va opinar que “ara és necessari l’esforç per superar les desconfiances”. El també bagenc de JxSí David Bonvehí va definir el document com una “proposta de país” i va dir que confia que “en el marc del procediment judicial en curs [Iberpotash ha demanat la pròrroga aquesta setmana al TSJC] es trobin les solucions per fer un abocament temporal”.
CSQP, C’s, el PP i el PSC es van mostrar crítics amb l’actuació de l’empresa i li van retreure que hagi tardat tant a buscar una solució, però van coincidir que ara cal mirar endavant, salvar els llocs de treball i ser alhora exigents amb Iberpotash.
Així, l’única veu discordant va ser la de la CUP. La diputada sallentina Anna Gabriel va lamentar que cada grup hagués disposat “només” de cinc minuts per abordar una problemàtica històrica i va recordar que la sentència és ferma i es va dictar “fa gairebé quatre anys”.
“Simbolisme polític”
Gabriel també va explicar que no havien volgut presentar cap esmena perquè el text “tira endavant per una amplíssima majoria” i perquè la funció de la proposta, al seu parer, “és contribuir a acompanyar el govern en el pacte que es derivarà de l’incident d’execució de sentència” que Iberpotash ha presentat al TSJC.
Per tant, va reblar, “és simbolisme polític el que es fa avui i això no és suficient”. La diputada també va reclamar que “s’acabi el xantatge sobre els llocs de treball i de jugar amb les famílies que mengen gràcies a la mina”. “És indecent, irresponsable i inhumana” l’actitud de l’empresa i va assegurar que ICL –la matriu d’Iberpotash– “té uns beneficis de 429 milions i és del tot viable”.