De trasllat

Les 400 vaques que habiten a l'Albera es repartiran per prevenir-ne l'extinció

La vaca de l'Albera es troba en perill d'extinció. Només en queden 400 exemplars i és una de les poques espècies de vaques autòctones de Catalunya. Fins ara, totes les vaques pasturen en una finca d'Espolla, però la manca d'aliment i les dificultats per sostenir-les fan perillar l'espècie. Amb l'objectiu de prevenir la seva desaparició, la Diputació de Girona ha impulsat un projecte per traslladar unes 250 vaques a explotacions de les comarques gironines per tal d'augmentar-ne la població. L'enginyer agrònom Josep Maria Dilmé destaca que «tot i que tradicionalment aquesta espècie ha viscut en terrenys secs i pedregosos, també es pot adaptar a altres habitats».

Aquesta espècie neteja el sotabosc i permet prevenir incendis, però des de fa un temps el fet que no produeixi tanta carn fa que els ramaders optin per altres races.

El projecte començarà l'any vinent i s'ha creat una associació. Els animals es portaran a finques de les Gavarres, l'Alta Garrotxa i a part de la vall del Ripollès. A l'hora de dividir-les en ramats, es tindrà en compte que l'explotació tingui les instal·lacions adequades. «És necessari tancar la part de la finca, per evitar que s'escapin i es puguin barrejar. El cost del trasllat i l'adequació s'ha pressupostat en uns 200.000 euros, una part dels quals els assumiran les explotacions. La Diputació està buscant finançament.

Control genètic

A més de prevenir la desaparició de la raça, el projecte també té una altra vessant: la millora del control genètic. Es considera que si el ramat de 400 vaques es divideix, serà molt més fàcil controlar els aparellaments. «La selecció genètica només es fa amb els mascles, però ara és difícil controlar amb quin s'aparella cada vaca, en canvi si estan dividides en escamots serà molt més fàcil», indica Josep Maria Dilmé. L'enginyer agrònom conclou que la intenció d'aquest projecte és «fer que la vaca de l'Albera, un cop superades les inversions inicials, sigui una espècie autosuficient». «En aquests moment, a més de les finques que ja s'han interessat per acollir vaques, també es manté converses amb altres, amb l'objectiu d'arribar a traslladar els 250 caps de bestiar previstos». Si no s'arriba a aquesta xifra, es pot haver de sacrificar una part del ramat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Detenen tres pagesos gironins per les destrosses als pous de l’Alt Empordà del mes d'abril

FIGUERES
SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona