opinió. Responsable de Comunicació de la Comissió Permanent Nacional d'Unió de Pagesos
Catalunya Terra Pagesa
Enguany és el 35è aniversari de la Unió de Pagesos de Catalunya. La satisfacció per la llarga trajectòria del sindicat és gran, però, amb tot, no podem obviar que aquest ha estat un dels pitjors anys de la història del sector agrari i, per tant, ara més que mai es fa necessària l'activitat del sindicat en defensa dels pagesos.
Per celebrar aquests 35 anys, hem donat el tret de sortida a l'exposició Catalunya Terra Pagesa, al Museu d'Història de Catalunya (Barcelona), una mostra fotogràfica que fa un recorregut pels diferents cultius i sectors ramaders que tenim, i que serà itinerant per tot Catalunya. El que pretenem amb això és, d'una banda, donar a conèixer i aproximar a la societat l'activitat productiva que desenvolupem al nostre país, així com la diversitat paisatgística que els pagesos oferim, per tal de fomentar els productes de casa nostra. D'altra banda, volem reivindicar la importància del fet que, com a país, tinguem pagesia arrelada al territori, i també fer evident que s'ha de preservar l'espai agrari i calen polítiques agràries reals en defensa dels productors, cosa que lamentablement trobem a faltar en aquests moments.
El nostre espai agrari ha perdurat durant segles a Catalunya, i sovint amb canvis. Avui la pressió urbanística representa una amenaça, com la planificació sovint depredadora d'infraestructures, o l'ocupació de l'espai i dels recursos naturals per altres sectors econòmics... De la protecció legal i la defensa de l'espai agrari depèn tant la viabilitat de la pagesia professional catalana com la d'un model alimentari de proximitat i qualitat. A més, l'exposició vol transmetre que l'esforç que fa el pagès no acaba sent reconegut pels preus que aquest percep i que, per tant, cal parar els peus a una gran distribució cada dia més forta i que està escanyant impunement la pagesia. En aquest sentit, reivindiquem una nova llei de comerç que doni més transparència al mercat, que eviti l'abús de la distribució sobre els pagesos i els consumidors i que imposi un codi de bones practiques comercials, quelcom que els productors agraris ja estem complint i aplicant de fa temps.
Està clar que enguany toca celebrar el 35 anys del sindicat, i ho farem assumint la feina que ens pertoca: formular propostes, debatre-les, negociar-les i, com no pot ser d'una altra manera, sortir a manifestar-nos als carrer, treballant perquè les nostres demandes arribin a bon port. Durant l'últim any han sigut molts els cops que ho hem fet, però encara ens queda un camí molt llarg i ple d'obstacles a recórrer.
Per tant, i a les portes del debat monogràfic al Parlament de Catalunya (2010) que abordarà la situació de l'agricultura, cal tornar a mobilitzar-se com ho hem fet aquests darrers 35 anys i com seguirem fent-ho en endavant, per un sector agrari viu al territori.