pagesia
La verema s’avança uns deu dies per a la DO Empordà
El cicle vegetatiu de la vinya s’ha avançat per les altes temperatures
Les previsions són que la producció creixi un 5%, menys del que es preveia
Més aviat i una mica menys abundant del que es preveia. Així és com es presenta la verema del 2017 al territori de la Denominació d’Origen Empordà. Ahir a Colera, en concret a les vinyes del celler Hugas de Batlle, es va donar oficialment el tret de sortida de la verema per als cellers de la DO. El vinyater, Eduard Hugas de Batlle, explica que en aquest sector, temperat per la proximitat del mar, les condicions meteorològiques han acompanyat: la pedregada, la gelada i la tramuntana que van arribar a altres zones del territori aquí no van afectar i es preveu una collita de bona qualitat.
Tenint en compte l’extensió i la diversitat del territori de la DO Empordà –i depenent de la varietat que es culli–, entre els primers i els últims cellers que comencen la verema pot haver-hi una diferència de deu dies, però en general la verema del 2017 s’inicia entre una setmana i deu dies abans respecte a campanyes anteriors, i s’allargarà fins al pròxim mes d’octubre. El cicle vegetatiu de la vinya s’ha avançat a causa de les altes temperatures de la primavera. Aquestes circumstàncies no haurien d’influir sobre la qualitat (ni per bé ni per mal) perquè, segons Toni Roig, president de la Comissió Tècnica del Consell Regulador de la DO Empordà, l’important és “l’equilibri de la maduració”, que el raïm pugui madurar de manera equilibrada, i això s’acabarà de confirmar en les pròximes setmanes. Segons Roig, les pluges que van afectar part de l’Empordà els mesos passats tampoc haurien de tenir una gran incidència: “Va ser una refrescada, una mica de calamarsa en algun sector, però no ha significat una gran afectació per a la vinya”, diu el president de la comissió tècnica. Les varietats primerenques, com el moscatell de gra petit, són les primeres que es colliran, però el gruix de la producció es veremarà durant el mes de setembre.
Les previsions de la DO Empordà apunten que la producció d’enguany serà lleugerament superior a la de l’any passat, aproximadament un 5%. La collita inicialment es preveia més abundant, però ho serà una mica menys a causa principalment de dos episodis meteorològics extrems que han afectat la vinya els últims mesos: la intensa gelada de l’abril i la forta pedregada del juny. Les dades de producció definitives no es coneixeran fins a finals d’octubre, ja que les condicions meteorològiques de les pròximes setmanes marcaran l’evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema del 2017. La mitjana de producció de la denominació és d’uns 60.000 hectolitres anuals.
En conjunt, els responsables de la DO Empordà apunten que, un any més, l’estat sanitari de les vinyes és excel·lent a causa de l’òptima meteorologia de la campanya, que està permetent arribar a la verema amb el 100% del fruit sa. Aquest fet permet ser molt optimista respecte a les bones aptituds enològiques del raïm, que s’espera que repercutiran en una molt bona qualitat dels vins de la verema del 2017.
Amb tot, no s’atura la introducció de millores en les tècniques de vinificació: al celler Hugas de Batlle part del raïm collit ahir no anirà directament al celler sinó que prèviament es mantindrà uns dies en una cambra refrigerada, per controlar-ne l’evolució i la fermentació només quan interessi al vinyater. Una tècnica que ja ha demostrat bons resultats i que s’està introduint cada vegada més als cellers.
LES XIFRES
Festa de la Verema 2017 a Cadaqués
Coincidint amb l’inici de la collita, la DO Empordà va anunciar ahir la localitat que serà la seu de la Festa de la Verema aquest 2017: serà el 2 de setembre a Cadaqués. Al llarg del mateix cap de setmana, es programaran a la localitat diverses activitats paral·leles, com un maridatge de vi i música a la Societat l’Amistat; una visita o un dinar maridat al celler Martín Faixó, o una ruta històrica per Cadaqués amb tast de vi de la Denominació d’Origen Empordà. Cada any la Festa de la Verema és organitzada pel Consell Regulador DO Empordà i l’ajuntament del municipi on se celebra. Concebuda com un esdeveniment de caire popular que celebra el començament de la verema, un dels actes destacats de la festa és quan se simbolitza la premsada del primer most amb entitats com la Venerable Confraria de la Bota de Sant Ferriol i la Jove Confraria de Vins i Caves de l’Empordà. L’edició del 2016 va ser a Mollet de Peralada i la festa té caràcter itinerant, cada any en un municipi diferent de la DO Empordà.
Treballar la vinya de manera més sostenible
“El nostre objectiu és un raïm net”, diu Toni Roig, president de la Comissió Tècnica del Consell Regulador de la DO Empordà. L’aposta del “raïm net” significa treballar amb raïm net de fungicides per millorar la qualitat del vi i vetllar cada vegada més per la salut del consumidor. En aquest sentit, enguany s’ha posat en marxa l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de la DO Empordà, que assessora els viticultors per aplicar mètodes més racionals i sostenibles en el tractament de les vinyes. L’ADV de la DO Empordà és un servei d’assessorament tècnic de la vinya que rep el suport del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura. L’agrupació permet coordinar els treballs dels tècnics de la zona emparada, un treball en xarxa que aporta més coneixements als viticultors per treballar la vinya d’una manera més precisa i respectuosa amb la salut humana i el medi ambient. “Es tracta de coordinar i desenvolupar en benefici de tots iniciatives que ja estan experimentant alguns cellers”, hi afegeix Roig.
Tècniques alternatives