El Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre configuren «una cruïlla estratègica irrepetible» dins l'Estat

Els experts alerten, però, que cal millorar la coordinació de les àrees logístiques

Els principals responsables de les cambres de comerç i indústria de Valls, Tarragona, Reus i Tortosa van rebre, ahir, amb resignació el resultat de l'informe encarregat al grup de Recerca d'Indústria i Territori, de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Hi ha 37.000 persones més desocupades i continua la caiguda de comandes a les indústries. El catedràtic d'economia aplicada de la URV, Agustí Segarra, apel·lava al «comportament més transparent i responsable dels grans bancs i dels polítics per poder superar la crisi», i destacava el potencial de les àrees logístiques del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre perquè «configuren una cruïlla estratègica irrepetible dins l'Estat». Els experts, però, alerten que cal «millorar la interconnexió i la coordinació de les diverses plataformes logístiques». El catedràtic afirmava que al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre els centres logístiques posen a l'abast del territori «una projecció de futur molt important», i ho va argumentar: «El conjunt de Tarragona té el 13% de la superfície logística de Catalunya, amb una oferta molt per sobre de Girona o Lleida i a un preu més atractiu.» L'economista reconeixia que una de les crítiques que desencadena la logística és que «genera llocs de treball de baix valor afegit, però és un tipus d'activitat empresarial que encaixa molt bé amb el tipus de formació que té la gent que ocupa aquest territori». Actualment la base de dades del Sistema de Análisis de Balances Ibéricos mostra una distribució desigual en el nombre d'empreses relacionades amb la logística. Així, el Camp de Tarragona disposa de 257 empreses, mentre que les Terres de l'Ebre en tenen 56 en aquest sector, tot i que les dades no són exhaustives perquè no s'hi comptabilitzen les empreses que operen des d'aquí, però que estan domiciliades fora d'aquest territori. En les conclusions de l'anàlisi econòmica es recomana complicitat entre iniciativa pública i privada, incorporar activitats de recerca i innovació en les noves plataformes logístiques i minimitzar la pressió territorial, és a dir, «sempre amb un desenvolupament controlat sota conceptes de sostenibilitat ambiental».

ALGUNES PLATAFORMES

Alt Camp
Vila-rodona (35 milions d'inversió i s'hi estimen 1.200 llocs de treball)
Baix Camp
Reus (40,5 M i 3.235 llocs)
Tarragonès
Vila-seca i Tarragona (42,3 M i 3.235 llocs)
Baix Ebre
L'Aldea (10 milions d'inversió i 29 hectàrees)

Reus i Montblanc

a.e

L'àrea Logis Penedès –en estudi– apareix com una «plataforma capdavantera» en l'informe econòmic i en destaca «la intermodalitat» com a característica d'un centre «dissenyat per donar resposta integral a les necessitats de les empreses ubicades en la plataforma respecte de les infraestructures», una visió allunyada de la que dóna la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (vegeu El Punt d'ahir). L'estudi també destaca el futur centre intermodal de Montblanc, «un node logístic d'emmagatzematge de mercaderies cap als ports de Tarragona i Barcelona, ubicat al polígon Plans del Jori».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona