El PIB turístic creix un 23% a les Terres de l'Ebre en quatre anys

Un estudi de la URV constata l'increment del nombre d'activitats turístiques entre el 2003 i el 2007

L'estudi ha estat dirigit per Juan Antonio Duro, professor del departament d'economia de la URV i és un encàrrec del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, pel qual el conseller Huguet va presidir la presentació del treball. Per calcular el PIB turístic s'han quantificat subsectors com l'hoteleria, els restaurants, les agències de viatge, l'oci i el transport, mentre que el comerç i el sector agroalimentari s'han deixat al marge. «El creixement del turisme ha estat per sobre del creixement de l'economia ebrenca, sobretot des del 2005», va explicar Duro. L'increment del PIB associat a les activitats específicament turístiques és atribuïble al creixement del sector de l'oci, que aporta 12 punts percentuals al creixement global, i a l'hostaleria, que hi aporta 9,3 punts. De fet l'estudi de la URV també posa de manifest l'augment de l'ocupació al sector de l'hostaleria ebrenca en el període 2005-2007, amb un augment del 19,4%, molt per sobre de l'increment del total del país, que va ser d'un 10,3%. El nombre d'establiments hotelers va créixer un 20% entre el 2003 i el 2007, mentre que els de turisme rural van registrar un augment del 32,9%.

Per comarques, l'expansió més clara correspon a la Terra Alta, seguida del Baix Ebre i Montsià. La via verda i la museïtzació dels espais de la Batalla de l'Ebre han facilitat el creixement del sector turístic a la Terra Alta, tot i que el 85% de la generació del PIB turístic prové del Baix Ebre i el Montsià. A l'altre extrem hi ha la Ribera d'Ebre, on només un 3,2% de la seua economia depèn de les activitats turístiques.

El treball de la URV conclou que la capacitat de creixement del sector turístic a l'Ebre és significativa, i més tenint en compte els problemes del sector industrial i la caiguda de la construcció. «És el sector que té major potencial de creixement de la zona pels recursos que té i per necessitat», va indicar el director de l'estudi.

«En deu anys es podria doblar el pes del turisme»

L'estudi de la URV finalitza el 2007 però el director del treball sosté que les dades del 2008 no seran gaire diferents. «El 2009 haurà baixat la taxa però no serà comparable a la caiguda que ha tingut el turisme en altres llocs, l'Ebre és una destinació emergent», va dir Duro. Per la seua banda, el conseller Huguet considera el turisme un dels motors de l'economia ebrenca. «En deu anys es podria doblar el pes del turisme al PIB», va assenyalar Huguet, que va recordar les inversions del govern en els darrers tres anys per impulsar el turisme, per valor de 5,7 milions d'euros. Precisament ahir Huguet va visitar l'adequació turística del jaciment ibèric Castellot de la Roca Roja a Benifallet, on s'ha habilitat un embarcador per facilitar l'accés a l'espai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.