Economia

Agricultura

Verema de quantitat

La previsió és que la recol·lecció sigui més gran que la de l’any passat i que es retardi respecte a la del 2017 i torni, doncs, a les dates més habituals

La denominació del Pla de Bages preveu recollir un 20% més i Alella, un 10%

La verema d’aquest 2018 es preveu, de manera general i a totes les denominacions d’origen, més gran pel que fa a producció i amb un endarreriment d’entre una i dues setmanes respecte a la de l’any passat. Aquest fet suposa un retorn al període normal de verema dels últims anys; és a dir, entre mitjan i finals d’agost o començaments de setembre, si no es repeteixen onades de calor, com ara la que acaba de passar, durant les pròximes setmanes, segons han explicat des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Per zones productores, i segons dades recollides per l’agència ACN, a la Terra Alta es preveu una collita superior a la de l’any passat i amb un inici de verema una setmana retardada segons la cooperativa Unió. La mateixa font valora que tant al Priorat com al Montsant s’espera que les collites recuperin les dates d’inici normals dels últims anys, amb dues setmanes i deu dies de retard en relació amb l’any passat, respectivament, i una producció superior a la del 2017. A l’Empordà, els Serveis de Sanitat Vegetal de l’Empordà i del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà calculen una collita bona, superior a la de la campanya passada en rendiment, una producció global en la mitjana dels últims anys i un començament de la verema una setmana més tard respecte de l’any 2017, i, per tant, més proper a les dates tradicionals, entre el 15 i el 20 d’agost.

Costers del Segre preveu una collita superior a la de l’any passat, amb un estat sanitari molt bo. El celler Raimat ja va donar el tret de sortida a la verema dimarts a la nit, amb la recol·lecció manual i nocturna de la varietat Chardonnay per a l’elaboració de cava.

La Conca de Barberà calcula iniciar la verema entre l’última setmana d’agost i la primera de setembre, segons informa el mateix Consell Regulador de la Denominació d’Origen Conca de Barberà. La sortida de raïms ha estat correcta, exceptuant la varietat trepat com a conseqüència de l’anterior sequera. En aquesta mateixa zona hi va haver algunes tempestes amb calamarsa o pedra molt locals (zona de Solivella i Sarral) i lleus, i caldrà esperar per veure si varia el volum final de la collita.

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages preveu que la verema comenci els darrers dies d’agost, com en anys habituals. De moment, es calcula una collita entre un 20%-30% superior a la de l’any passat, encara que en parcel·les puntuals hi haurà una pèrdua important a causa de la quantitat de raïm afectat per míldiu, un fong que ataca les fulles i els raïms dels ceps.

En el cas d’Alella, el Consell Regulador de la Denominació d’Origen preveu una pujada de la producció a confirmar fins a les dates pròximes al temps de collir, a l’entorn d’un 10% respecte a la campanya passada. La previsió d’inici de la verema de les varietats primerenques serà pels volts del 15 d’agost, i la de les varietats com ara la pansa blanca o la garnatxa, cap a començaments de setembre, si continua el temps de calor i no hi ha pluja. El míldiu ha afectat també algunes varietats, però sense un impacte greu, i s’espera que sigui una bona anyada. Al Penedès s’estima l’inici de la verema justament aquests dies, segons la zona, les varietats i les temperatures que es donin durant el mes. Hi ha vinyes amb una afectació de míldiu important, tant en fulla com en fruit. El Consell Regulador de la Denominació d’Origen no espera que això afecti la qualitat de la verema, però sí que podria suposar una pèrdua de raïm puntual. Caldrà determinar quin volum de collita pot disminuir per aquest fet.

Finalment, el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Montsant estima un increment de la producció respecte a l’any passat fins a arribar a uns nivells pròxims a la mitjana habitual. La pressió de malalties fúngiques no ha estat tan alta com en altres zones, tot i haver estat un any complicat. S’espera l’inici de la verema cap a primers de setembre; per tant, es retarda uns 15 dies en relació amb la campanya anterior.

Pedregades
El gran perill d’aquests dies per al raïm. Raimat, per exemple, ha perdut un 3% de producció per la pedregada que el 20 de juliol va afectar unes 400 hectàrees.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci