opinió. Catedràtic de Dret Financer i Tributari
Clam per a les operacions vinculades
L'autor reclama en nom del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya (Cogac) canvis en una regulació angoixant per a molts empresaris
De manera creixent, en els últims mesos s'ha elevat el clam popular contra l'actual regulació en matèria d'operacions vinculades. El Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya no pot, ni vol, romandre en silenci davant una qüestió que tan directament afecta el seu quefer professional i, el que és més important, al teixit empresarial.
L'any 2006 es van iniciar una sèrie de reformes normatives que han acabat per embastar un règim jurídic tributari sobre les operacions vinculades que ha estat àmpliament criticat. A poques setmanes de la campanya de l'impost sobre societats 2009, moment en el qual haurà d'aplicar-se en tota la seva extensió aquest règim jurídic, la societat civil i els partits polítics han decidit fer arribar la seva veu al govern perquè prengui les mesures oportunes que recondueixin una situació que pot resultar angoixant per a molts empresaris. Com és sabut, la llei obliga a les parts vinculades a valorar les operacions que realitzin entre elles segons valor normal de mercat. Aquesta obligació s'acompanya d'altres obligacions formals desmesurades que consisteixen a elaborar una documentació prolixa i complexa destinada a explicar les característiques de la vinculació i de les relacions que es desenvolupen entre les parts. Així mateix, un règim sancionador desproporcionat vetlla per l'adequat compliment d'questes obligacions de documentació. Finalment, la previsió del denominat ajustament secundari posa en mans de l'Administració Tributària un instrument formidable de perfil clarament punitiu.
Aquesta és l'opció que ha pres la hisenda espanyola i que no troba parangó en el Dret Comparat. És més, ha de tenir-se en compte que abans del 2006 l'aplicació del valor normal de mercat entre parts vinculades resultava només de l'exercici de la potestat correctora de l'administració. No existien obligacions de documentació ni tampoc previsió de sanció específica. El panorama a nivell internacional és, certament, dispar, però ens atrevim a assenyalar que cap altre país presenta, en el seu conjunt, una regulació tan desfavorable per als empresaris com succeïx en el cas espanyol.
En un moment particularment greu per a l'economia espanyola, en el qual els agents polítics i socials, les institucions internes i les internacionals, propugnen el manteniment dels estímuls fiscals per més temps i aposten per la moderació en la pressió fiscal directa, les petites i mitjanes empreses s'enfronten a un seriós increment de la pressió fiscal indirecta a causa de l'elevat cost que els suposa complimentar correctament les obligacions de documentació de les operacions vinculades. Si una de les grans preocupacions dels nostres governants és assegurar que la liquiditat torni a fluir en el mercat, no es comprèn com es mantenen normes directament encaminades a generar més despesa improductiva en les empreses. L'excusa de la prevenció del frau no és vàlida quan el fenomen que es pretén interrompre no és aquell que sempre ha justificat les normes en matèria de preus de transferència: les transaccions internacionals i les operacions intragrup.
El Cogac vol fer escoltar la seva veu i demanar una ràpida mitigació del nivell d'exigència de les normes en matèria d'operacions vinculades. Les solucions que poden adoptar-se són molt variades i abasten des de la restricció de les obligacions d'informació per a operacions d'un import elevat fins al pur i simple alliberament del règim a empresaris i professionals persones físiques i a les empreses de reduïda dimensió. La veritat és que el problema existeix, és aquí i amenaça de convertir-se en el germen d'una infinitat de litigis en funció de quina sigui l'aplicació que l'administració pretengui fer de les normes sobre operacions vinculades.
En definitiva, en moments tan dramàtics com els que estem travessant, sembla raonable que els poders públics emprin les seves energies per solucionar els problemes en lloc d'encoratjar la seva multiplicació. En la primera direcció se situa la urgent modificació del règim d'operacions vinculades.
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 10-04-2010, Pàgina 23
- El Punt. Barcelona 10-04-2010, Pàgina 23
- El Punt. Camp de Tarragona 10-04-2010, Pàgina 23
- El Punt. Comarques Gironines 10-04-2010, Pàgina 22
- El Punt. Penedès 10-04-2010, Pàgina 23
- El Punt. Maresme 10-04-2010, Pàgina 23
- El Punt. Vallès Occidental 10-04-2010, Pàgina 23