Economia

La verema d’aquest any començarà amb alguns dies de retard i serà de qualitat

La collita és sana a causa de la primavera fresca i l’estiu calorós

A Costers del Segre ja cullen, però a l’Empordà no ho faran fins a finals d’agost

Mentre a la DO Costers del Segre el celler de Raimat ja ha encetat el període de verema amb la tradicional recol·lecció manual nocturna, altres denominacions d’origen encara miren com el raïm entra en el procés de maduració. Tot depèn de la varietat i de la zona de conreu. Alguns pagesos encara esperen pluges suaus que facin engreixar el gra abans de començar a collir i, en la majoria dels casos, parlen de collites sanes i de qualitat. A Raimat, les previsions són d’una collita d’excepcional qualitat amb 5% més de producció respecte a l’any passat.

A l’Empordà, la previsió és començar la verema amb les varietats més primerenques a finals de mes, una setmana més tard que l’any passat a causa de les temperatures fresques de la primavera i la calor de principis d’estiu. La collita es preveu bona en qualitat i amb les quantitats habituals. Les vinyes de l’Empordà s’han salvat, de moment, de l’estrès hídric i dels efectes de les altes temperatures. La proximitat de la mar, l’aire fresc de la tramuntana i les pluges de finals de juliol han ajudat a superar els moments més crítics de l’estiu per als ceps.

Al Penedès, tal com explica el president del Consell Regulador, Joan Huguet, la previsió també es bona. El raïm té bona qualitat i les pluges desiguals de principis d’agost han ajudat algunes vinyes. La verema començarà a partir de la segona quinzena d’agost amb quatre o cinc dies de retard respecte als darrers anys. La primavera fresca i l’efecte de la marinada durant els dies de calor més intensa han donat una treva als ceps, que es presenten majoritàriament sans i en quantitats lleugerament superiors en algunes zones i una mica per sota de la mitjana en d’altres.

Al Montsant, la presidenta del Consell Regulador, Pilar Just, diu que els pagesos estan pendents ara de l’evolució del mes d’agost. La baixada de temperatures i alguns aiguats anunciats els pròxims dies poden ser molt beneficiosos per mantenir la salubritat i rehidratar els ceps. En alguns punts de la DO Montsant on l’any passat s’havien registrat 300 litres de pluja enguany només se n’han registrat 125. Tot fa pensar, en aquest moment, que enguany es recuperaran les dates tradicionals de verema, que començarà a finals d’agost en les zones més càlides i s’allargarà fins a finals d’octubre.

Pèrdues en les carinyenes

Les onades de calor del mes de juny van provocar importants pèrdues a les collites de la varietat carinyena, sobretot a les denominacions d’origen Priorat, Montsant i Terra Alta. Les comarques del sud de Catalunya van ser les més afectades per aquests cops de calor, però no es podran valorar definitivament les pèrdues fins que arribi el moment de la verema, que en aquesta zona s’allarga des de finals d’agost fins a finals d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.