Economia

Els pagesos surten al carrer a defensar el preu del raïm

Reivindiquen preus justos per a la producció vitícola al Penedès davant la rebaixa imposada per les grans empreses

500 persones i 300 tractors van fer un dia de concentracions i marxes lentes

Mig miler de persones i cap a 300 tractors van participar ahir en la mobilització de protesta convocada per Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l’Associació de Viticultors del Penedès a Sant Sadurní d’Anoia, Torrelavit, Vilafranca del Penedès i Pacs del Penedès. Els pagesos no accepten el preu del raïm (amb una reducció del 28% respecte a l’any passat) i del vi base per a vi i cava proposat per les grans empreses —Freixenet, Codorníu, Segura Viudas, Torres i García Carrión— i per això van concentrar els actes de protesta d’ahir davant les seus d’aquestes marques, l’Ajuntament de Sant Sadurní i la seu del Consell Regulador del Cava, on alguns pagesos, amb samarretes reivindicatives, van abocar caixes de raïm i ampolles de cava a l’entrada de l’edifici, mentre desplegaven pancartes crítiques amb el paper del consell regulador i amb el lema “Defensar la pagesia és defensar el territori”.

Precisament, el president del Consell Regulador del Cava, Javier Pages, es va comprometre amb els representants sindicals a posar les eines de què disposi al servei del sector per mirar de sortir de l’actual atzucac al més aviat possible.

De tota manera, el sector no és optimista respecte a la campanya actual. Veuen complicat aconseguir un canvi de preus per aquest any i alguns pagesos creuen que ara paguen la falta de solidaritat del passat. La quantitat d’estocs de raïm i vi base per a cava que hi ha al mercat els debilita a l’hora de negociar amb les grans empreses, però mantenen l’esperança d’aconseguir alguna cosa que els permeti de superar el preu de cost de producció del raïm (0,40 euros/quilo), un preu que està molt per sobre del preu que han anunciat les grans marques (entre 0,30 i 0,35 euros per quilo).

Carta al ministeri

Mentrestant, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, atenent les demandes que li van fer els representants d’Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i l’Institut del Cava en la cimera que va tenir lloc el 22 d’agost, ha demanat un major compromís del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luís Planas, respecte a l’actual situació del sector del cava.

La consellera recorda que el ministeri és el màxim responsable d’allò que afecta el sector i que ha de vetllar pel seu present i futur, perquè la DO Cava supera els límits de Catalunya.

LES XIFRES

28%
És la rebaixa
que les grans empreses del cava apliquen al raïm d’aquesta campanya respecte al de l’any passat.
500
persones
es mobilitzen en les concentracions de protesta dels pagesos davant la davallada de preus del raïm.
300
tractors
van participar ahir en les marxes lentes a Sant Sadurní, Torrelavit, Vilafranca i Pacs del Penedès.

Una jornada de reivindicacions

La mobilització va començar amb una concentració a les nou del matí al costat del cementiri de Sant Sadurní d’Anoia, des d’on els pagesos es van dirigir a les instal·lacions de Freixenet —on els va rebre la directora de comunicació—, Codorníu —on els va rebre el director de Qualitat, Ricard Raventós—, les dependències del Consell Regulador del Cava —on es van entrevistar amb el president, Javier Pages— i van acabar al voltant de dos quarts de vuit del vespre a García Carrión, després d’haver passat per Pacs del Penedès, al celler Torres —on es van reunir amb el director comercial corporatiu.

Durant tot el dia, els pagesos van mantenir la protesta amb marxes lentes per tota la comarca, i van aconseguir el gest d’alguns ajuntaments, com el de Torrelavit, que va fer una concentració de suport, i petits cellers com Albet i Noya, Loxarel i Recaredo, que no van entrar raïm com a mostra de suport a la protesta. La nota negativa va ser el comunicat de Cevipe, que va mantenir algunes cooperatives obertes —com la d’Albinyana— deixant a criteri dels pagesos la decisió de collir o no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona

Fiscalitat de l’empresa familiar

conseller de famílies empresàries