La Cerdanya i l’Alt Urgell lideren dos projectes de productes de proximitat
El Departament d’Agricultura els ajuda a fomentar la gastronomia local i la pedagogia alimentària
En el marc dels grups d’acció local
El Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya posa en marxa el projecte De la terra al plat, en el marc dels ajuts als projectes estratègics dels grups d’acció local de Catalunya del Departament d’Agricultura. De fet, aquest nou projecte dona continuïtat al que ja fa quatre anys que es du a terme, el Mengem d’aquí. Quant al primer d’aquests projectes, el consorci l’impulsa amb la col·laboració de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell, l’Associació Menja’t l’Alt Urgell, Productors i Elaboradors Ecològics la Cerdanya i l’Alt Urgell, Associació Agroalimentària de la Cerdanya, Associació Gastronòmica Cuina Pirinenca de la Cerdanya i l’Associació d’Hotels i Allotjaments Turístics de la Cerdanya. El DARP ha aprovat una inversió total de 16.707 euros, que subvenciona en un 90%. Les associacions d’hostaleria i agroalimentàries de les dues comarques aportaran el 10% restant.
Aquest nou projecte vol crear sinergies i enfortir la relació entre els productors i productores agroalimentàries, la xarxa restauradora i hotelera de les dues comarques i els comerços locals com a elements clau per al desenvolupament econòmic de l’Alt Urgell i la Cerdanya. L’eix de treball d’aquest projecte s’estructura en diverses fases, distribuïdes de manera homogènia durant l’any: un primer contacte a través d’un networking, diverses formacions internes de productors i restauradors, un showcooking per la comarca i la creació d’unes jornades gastronòmiques per potenciar el producte local a la restauració de la zona.
LES XIFRES
Quatre anys de pedagogia alimentària
Per al programa Mengem d’aquí, s0ha aprovat una inversió total de 16.292,70 i un ajut del 90% entre el DARP i el Feader. El 10 % d’ajut restant l’aportarà el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i el de la Cerdanya. L’objectiu és conscienciar la població sobre la importància de mantenir una alimentació saludable i potenciar el consum de producte local. També vol lluitar contra el malbaratament alimentari en l’àmbit escolar.