Economia

Èxit d’una vaga general històrica que atura mig país

La convocatòria de dos sindicats minoritaris és seguida de manera desigual segons el sector, però grans empreses com la Seat aturen la producció

Seguiments d’entre el 32% i el 80% a les plantilles

Dos sindicats minoritaris, la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), van aconseguir aturar de nou mig país amb una convocatòria que va mobilitzar milers de treballadors. Segons les xifres oficials facilitades pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el consum elèctric va caure del 10,11% a les deu del matí i del 7,5% a les dues de la tarda, en uns valors similars als registrats en l’aturada de país del 3 d’octubre del 2017, a la qual CCOO i UGT es van adherir, tot i que mínimament, recomanant aturades de dues hores als centres de treball.

Malgrat que aquest cop els sindicats petits van estar sols, empreses com la Seat van decidir aturar la producció ja des del torn de tarda (quarts de dues de la tarda) de dijous i fins el darrer torn de divendres. De fet, fins dilluns a quarts de sis del matí no hi ha previst que es reprengui la fabricació a la planta automobilística de Martorell. La cadena de distribució alimentària Bon Preu-Esclat va decidir no obrir cap establiment i va decretar un tancament patronal al llarg de la jornada. També els estibadors del Port de Barcelona es van afegir a la protesta i van parar durant dotze hores, entre els vuit del matí i les vuit del vespre. El Port de Barcelona, però, va xifrar el seguiment a l’enclavament en el 21%. I empreses com Nissan, amb planta a la Zona Franca de Barcelona, van operar amb normalitat.

El secretari general de la Intersindical-CSC explicava ahir que els registres de la vaga d’ahir superaven els de la vaga del 3 d’octubre del 2017 en alguns dels sectors productius perquè va ser superior al comerç i en els efectes en la mobilitat, però a la resta de sectors, com la indústria o els serveis, la incidència va variar segons el territori.

Segons les xifres registrades pel departament de Treball a les quatre de la tarda, els serveis mínims s’havien complert i no es van registrar incidències ni denúncies provocades per la vaga.

A la indústria, la patronal Pimec assegurava que havia tancat el 30% de les empreses i el 68% dels treballadors no havien anat a treballar per adhesió a la vaga o per pacte amb l’empresa. Les xifres eren similars a les de la patronal Cecot, amb el 32,5% de tancament d’empreses i el 32% treballadors en vaga.

Als serveis, Pimec parlava d’un tancament d’empreses del 40% i d’un seguiment dels treballadors del 83,8%, segons Pimec, i del 70,5%, segons la Cecot, que rebaixava el seguiment empresarial als serveis fins al 54,9%.

A la construcció, la Cecot parlava d’un tancament del 61,9% de les empreses i del 80,1% de vaga dels treballadors.

El seguiment a l’ensenyament públic va ser del 42,5%, del 33,3% al concertat i del 24,6% al privat. A les universitats va arribar fins al 90%. Al transport de viatgers, hi va haver el 50% menys de passatgers al metro, el 47,6% als Ferrocarrils de la Generalitat i el 40% menys al Tram. Renfe no va facilitar xifres.

Quant a la sanitat, el seguiment va ser del 20% a l’ICS, del 19,9% a la sanitat concertada i del 5,4% a la privada. I a la funció pública, segons treball, la vaga va ser seguida pel 35% dels funcionaris.

Tancament de botigues gairebé total a Barcelona i molt alt arreu

Pimec Comerç va explicar que el seguiment de la vaga en el sector del comerç va ser ahir “més elevat que en altres aturades de país”. Amb tot, reconeixia les diferències per territoris. Així, els majors seguiments es van registrar a Girona i Terres de l’Ebre, amb el 80% dels comerços tancats i puntes fins i tot del 90% en algunes poblacions. A Lleida, el seguiment va ser d’entre el 60% i el 90%, i a Tarragona d’entre el 70% i el 90% dels negocis. El 90% del comerç del centre de Reus va tancar. Al Vallès Occidental el seguiment va oscil·lar entre el 20% i el 70%, depenent del municipi, al Maresme, va ser del 50% i al Vallès Oriental d’entre el 20% i el 50%, exceptuant en poblacions com Granollers, en què el seguiment va ser del 80%. Al Baix Llobregat als principals eixos comercials de les ciutats d’aquesta comarca van tancar entre el 20% i el 60%.

Pel que fa a la ciutat de Barcelona, el tancament va ser gairebé total a eixos comercials com Gràcia, Cor Eixample (Dreta de l’Eixample), Sant Antoni Comerç i Sant Andreu. A Eixos Comercials com Horta, Sant Gervasi, Poble Nou o Nou Eixample (Eixample Esquerre), algunes de les botigues que havien obert al matí es van acabar sumant a la tarda, de manera que el comerç de proximitat de Barcelona va tancar en el 70% dels casos a la tarda.

Establiments com els de El Corte Inglés van optar per tancar tots els centres i mercats com el de la Boqueria, el de Santa Caterina i el de Sant Antoni treballaven ahir a mig gas, amb parades tancades ja de bon matí per l’adhesió a la vaga. Tot i que Mercabarna sí que va obrir les portes, el cert és que la menor afluència de compradors va ser més que notable, segons van informar. El mercat del peix de Mercabarna va registrar el 85% menys de compradors per la vaga general.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.