Economia

El capital andorrà entra a rescatar les estacions d'esquí catalanes

De moment, Grandvalira ha aterrat a Boí i Gran Pallars

Alguna cosa s'està movent en el sector de l'esquí. Què hi fan els gestors del domini esquiable més gran d'Andorra, Grandvalira, tot un gegant al Pirineu, posant els peus al petit poble pallarès d'Espot i aconseguint el 50% del consell d'administració de Gran Pallars, la societat de petites estacions intervingudes de Portainé i Espot?

La resposta és a Bulgària. «Un dia vam descobrir que deixaven de venir a Andorra molts esquiadors anglesos perquè anaven cap a les estacions búlgares buscant allò que Andorra, que és model d'esquí molt urbà, no els ofereix», diu Joan Viladomat, màxim representant de la família andorrana propietària de Grandvalira. «I el que busquen allà és el que hi ha al Pallars, pobles petits molt integrats en la natura i amb estacions familiars», explica Viladomat.

Els propietaris de Grandvalira s'han convertit ara en els màxims accionistes de Gran Pallars, amb el 50% del seu capital. Això sí, cedeixen els màxims òrgans de representació als petits empresaris i a les institucions del Pallars i de Lleida, i ahir van subratllar la seva aposta pel model mixt públic i privat de Gran Pallars i la seva voluntat de servei al territori.

Van formalitzar l'entrada a l'inici d'aquesta temporada d'esquí amb una aportació de capital de 280.000 euros, coincidint també amb la renovació de la concessió de les dues estacions per cinc anys, prorrogables a cinc més, per part de l'Institut Català de Finances, organisme de la Generalitat que es va quedar la titularitat de les estacions després de la fallida dels anteriors propietaris.

Un peu a Boí Taüll Resort

Però aquesta no ha estat l'única entrada de Grandvalira al Pirineu català. A través de Neugest 1957, la família Viladomat també és ara en el consell d'administració de Boí Taüll Resort. Amb una participació minoritària, això sí, tot esperant veure com es resol la crisi del principal accionista de l'estació, el grup immobiliari espanyol Nozar, en situació de concurs de creditors a causa de la crisi immobiliària.

Joan Viladomat va dir ahir que la posició del seu grup a Boí és «continuar com a minoritaris mentre no canviïn els esdeveniments», i es va mostrar partidari de repetir l'operació de Gran Pallars de col·laboració amb empreses i institucions del territori en altres estacions, si es dóna al cas. «Hem de sortir d'Andorra, hem d'anar al món», va concloure l'empresari andorrà.

Viladomat va visitar ahir el Parc Nacional d'Aigüestortes en companyia de l'alcalde d'Espot, Agustí Perot, i el conseller delegat de Gran Pallars, Joan Sala. Tots tres van destacar l'aposta de compaginar l'activitat de l'esquí amb el turisme de natura i es van mostrar contraris a recuperar l'antiga idea d'ampliar Espot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.