La flota tonyinaire comença l'activitat
Les sis embarcacions d'encerclament tenen una retallada del 40 per cent de la quota pesquera
Aquest últim any no ha estat fàcil per als pescadors de tonyina. A la tardor van haver de fer front a una retallada de la quota d'un 40%, a un acord de l'organisme internacional que gestiona la pesca dels túnids, l'ICCAT, i el mes de març passat a la prohibició del comerç internacional de l'espècie; una prohibició avalada per la Unió Europea però que finalment no va tirar endavant. Tot i que durant unes setmanes no quedava clar si aquesta temporada podrien pescar, finalment el sector d'encerclament de la tonyina, amb base al port de l'Ametlla de Mar, té les embarcacions a punt per iniciar la campanya pesquera aquest diumenge.
Entre les sis embarcacions de l'Ametlla de Mar, poden capturar 760 tones de tonyina, un 40% menys que l'any passat. «Aquest volum de captures és només un 35% del que podíem pescar abans del pla de recuperació», ha explicar el president del grup Balfegó, Pere Balfegó. Tot i la retallada de quota pesquera, es mantindrà el nombre de treballadors dedicats a aquesta activitat pesquera, que arriba fins a les 250 persones. El sector continua reclamant que no se'ls limiten les dates en què poden pescar, ja que en cap cas poden superar la quota assignada. «Esperem que la meteorologia ens sigui favorable, perquè ens ho juguem tot en un mes», ha dit Balfegó.
Enguany, el grup Balfegó comença la campanya amb un 30% de les tonyines que va capturar l'any passat encara a les granges d'engreix que té a la costa de l'Ametlla de Mar. «La crisi mundial i la campanya de desprestigi de què som objecte per part dels grups ecologistes han provocat una davallada de les vendes», ha lamentat el president del grup Balfegó. En aquesta campanya, però, la reducció de quota pesquera a nivell internacional podria fer pujar els preus.
Visita de 400 cuiners de tot l'Estat
El grup Balfegó, que es dedica a la pesca, engreix i comercialització de tonyina, ha posat en marxa una campanya per demostrar la sostenibilitat de la seua activitat. Així, fa poc més d'una setmana una delegació de la comissió de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Congrés va visitar les seues instal·lacions, unes instal·lacions que en els darrers mesos també han rebut 400 cuiners de tot l'Estat. «Des del mes de setembre passat programem la visita de cuiners a les nostres instal·lacions per ensenyar-los el procés de producció però també per mostrar-los totes les parts de la tonyina, la manipulació d'aquest peix i oferir-los una petita degustació», ha explicat el president del grup, Pere Balfegó. La cadena d'hotels de luxe i restaurants gastronòmics Relais & Chateux ha retirat de la seua carta la tonyina, una pràctica que el grup Balfegó espera que no segueixen altres restaurants.
També els escolars de l'Ametlla de Mar han visitat les naus industrials del grup Balfegó, un programa que el curs escolar que ve faran extensible a col·legis d'altres municipis. La major part de les vendes del grup Balfegó són al Japó, però l'empresa dedicada a la tonyina vol créixer en el mercat nacional.