Més de quaranta empreses busquen ponts per crear les bases d'un espai econòmic català transfronterer

Companyies de banda i banda dels Pirineus participen en unes jornades al Soler

La jornada d'ahir estava organitzada per la Fundació La Bressola. Segons el seu director, Joan-Pere Le Bihan, la Catalunya del Nord ha estat, històricament, un territori aïllat per als intercanvis comercials. «Encara hi ha una frontera mental que ens separa de ciutats com Girona o Barcelona i que impedeix que s'hi puguin portar a terme negocis», va dir.

Amb l'objectiu de capgirar aquesta situació, el municipi rossellonès del Soler va acollir aquestes jornades, en les quals va quedar palès que, a l'hora de teixir aquests lligams econòmics, encara queda feina per fer. «Geogràficament, Girona està més a prop de Perpinyà que no pas de Barcelona. Per això cal que es faci pedagogia per trencar aquest hermetisme», va ressaltar Joan-Pere Le Bihan.

A la trobada, la segona que s'ha fet d'aquestes característiques, algunes empreses, com el grup de restauració Serhs, volien aprofitar l'oportunitat per introduir-se al mercat nord-català; d'altres, com una empresa d'arts gràfiques de Mataró que ja ha començat a vendre a Perpinyà, buscaven assentar aquesta presència. «No existeix un espai econòmic català transfronterer. S'han fet accions en l'àmbit cultural, però no s'han creat lligams empresarials», segons el professor emèrit de la Universitat de Perpinyà Joan Becat. Així, es va aprofitar la trobada per presentar iniciatives d'intercanvi, com el conveni que se signarà al juny, impulsat per les patronals gironines Pimec i FOEG i l'associació d'empresaris nord-catalana UPE, que agrupa 2.500 empreses. L'acord permetrà crear un club de negoci comú i impulsar projectes compartits. A part, també s'oferiran cursos de català i francès per als treballadors.

La crisi no espanta

La crisi econòmica no s'ha de veure com un fre a l'hora d'impulsar intercanvis comercials a banda i banda dels Pirineus. «La crisi estimularà la recerca d'oportunitats i que els empresaris busquin nous mercats. Per això, la proximitat de les comarques gironines i la Catalunya del Nord serà clau per fomentar els intercanvis, va dir Joan Becat. En el mateix sentit va parlar Joan-Pere Le Bihan: «Amb l'encariment del preu del transport, la proximitat de mercats es farà necessària.» El que va quedar clar en aquesta jornada és que el català ha de ser bàsic en aquests intercanvis comercials. «La llengua i l'economia són inseparables i la creació d'un veritable espai transfronterer no es podrà portar a terme si no s'impulsen trobades com aquesta i permetem que es facin intercanvis entre el sud i el nord», va concretar Le Bihan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ