Un 77% dels pensionistes del Camp i l'Ebre, afectats per la congelació de la paga el 2011

De les 116.000 pensions que hi havia al setembre inferiors a mil euros, unes 83.000 no s'apujaran perquè no són mínimes

Dels 145.035 pensionistes que hi havia l'1 de setembre al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, només 28.884 (un 19,9%) tenien una paga superior als mil euros. De les 116.151 pensions inferiors a aquesta quantitat (80,1%), 35.281 van rebre el complement de mínims, i d'aquestes, 33.092 equivalien al mínim íntegre de la prestació corresponent. És a dir, que només aquestes últimes –que suposen un 22,8% del total, i un 28,5% de les inferiors a mil euros– es podran revalorar l'any vinent amb l'IPC, d'acord amb la proposta que dijous ha d'aprovar el Consell de Ministres. Dit d'una altra manera, això vol dir que gairebé tres de cada quatre pensionistes tarragonins que cobren menys de mil euros (un 71,5%), i un 77,2% del total, no tindran dret a una actualització de la paga el 2011. «Això és una incidència greu –denuncia Jané– perquè afectarà molta gent, fins a 111.943 pensionistes tarragonins –dels quals 83.059 cobren ara menys de mil euros–, i a més suposa una agressió directa al Pacte de Toledo», en què els partits es comprometien a no prendre mesures unilaterals pel que fa a les pensions, i a apujar-les automàticament d'acord amb la inflació. En aquest sentit, a més, Jané va demanar que s'aclareixi si l'any vinent els pensionistes podran rebre la part compensatòria que estava estipulada fins ara, corresponent a la diferència entre l'IPC real del 2010 i la previsió per a l'any segons la qual es van apujar les retribucions el gener passat.

Sous dels funcionaris

CiU també ha demanat la compareixença del ministre d'Administracions Públiques, Manuel Chaves, davant la comissió territorial del Congrés per explicar com afectarà a comunitats autònomes i ens locals els 120.000 milions d'euros que segons Zapatero cal retallar la despesa administrativa, en bona part a càrrec del sou dels funcionaris. «Demanem un detall de com afecta, i també coherència, perquè ara hi ha massa confusió», va indicar Jané, que va criticar la trobada d'alcaldes socialistes de dissabte passat a Montblanc: «Com pot ser que diguin que estan d'acord amb les mesures, però que no les aplicaran als seus ajuntaments?» «S'ha viscut per sobre de les possibilitats, fins i tot en el pressupost del 2010 hi havia un 2,3% d'augment en despeses de personal, i ara es va a retallar de la manera més fàcil», lamenta el convergent, que també proposa reduir «ministeris prescindibles» com ara el d'Habitatge i el d'Igualtat, ja que tem que les mesures «no s'acabaran aquí».

Auditoria del 2009

Jané ja va avançar també que CiU farà «una auditoria per veure si s'han complert totes les partides pressupostades pel 2009», per comprovar la seva reiterada demanda que s'executa només una part molt petita de la inversió que s'anuncia. «No hi ha cosa més fàcil que una gran partida que s'anuncia i no s'executa», va lamentar ahir en referència a l'A-7 i les variants històriques de l'N-420. «No volem que ens venguin deu vegades la mateixa obra», va concloure.

LES REFLEXIONS

JORDI JANÉ
diputat de CiU al congrés
«Plou sobre mullat, i no podem permetre que obres amb retards de fa anys puguin quedar afectades»
FRANCESC RICOMÀ
diputat del PP al congrés
«Ens fa por que es prorroguin els estudis previs eternament, i hi hagi més retards d'obres»
FRANCESC VALLÈS
diputat del PSC al congrés
«Estem en la millor de les situacions possibles perquè hi ha obres executant-se i alhora planifiquem»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Calella fraccionarà en dos anys la pujada del 80% de la taxa de les terrasses

Calella

Sony obrirà a Barcelona un centre de desenvolupament d’IA

Barcelona

Lloret i Palafrugell, entre les ciutats catalanes amb les pensions més baixes

LLORET DE MAR / PALAFRUGELL
economia

La CNMV admet a tràmit l’opa del BBVA al Banc Sabadell

barcelona
ECONOMIA

Diputació i Cecot renoven el programa per garantir el relleu d’empreses en actiu

Terrassa

L’operador Jet2holidays creix un 20% a l’aeroport de Girona

vilobí d’onyar
Economia

Collboni diu que “s’activaran totes les palanques” per evitar els efectes de la massificació turística

Barcelona
Economia

El Port de Barcelona busca aliances amb el Quebec

Barcelona
turisme

Cardona s’incorpora a la ruta de productors de sal europeus

CARDONA