Economia

Més mercat per al fesol de Santa Pau

Cinc anys després d’oficialitzar la DOP del llegum, els conreadors comencen a anar més enllà del mercat català

Intensifiquen també els assajos de varietats

Cinc anys després que el Diari Ofi­cial de la Unió Euro­pea publiqués el reco­nei­xe­ment de la Deno­mi­nació d’Ori­gen Pro­te­gida (DOP) Fesols de Santa Pau, aquests famo­sos lle­gums con­re­ats en terra volcànica han eixam­plat el seu mer­cat. Fins fa cinc anys, i fins i tot durant el pri­mer any de la deno­mi­nació, es venien quasi tots a la Gar­rotxa i a les comar­ques més pro­pe­res. Ara el mer­cat s’ha eixam­plat a tot Cata­lu­nya i en alguns punts de l’Estat espa­nyol, com les illes Canàries, i fins i tot se’n venen a Holanda i Angla­terra. El pre­si­dent de la DOP, Lluís Sunyer, de la Canova dels Arcs de Santa Pau, ha infor­mat que es tracta de casos pun­tu­als, lli­gats a punts de venda i res­tau­rants. “Tot va en funció de la pro­moció i de les fires on hem par­ti­ci­pat”, ha dit, i hi ha afe­git que la pro­moció que els dona més bons resul­tats són els tas­tets. “A qui li agra­den els lle­gums, si tas­ten els fesols de Santa Pau, en con­su­mei­xen”, ha indi­cat.

Ell mateix ha infor­mat que durant aquests pri­mers cinc anys de la DOP han inten­si­fi­cat la col·labo­ració amb l’Escola Supe­rior d’Agri­cul­tura de Bar­ce­lona i amb la Fun­dació Miquel Agustí, per millo­rar les lla­vors de les dife­rents vari­e­tats de la tave­lla brisa. Sunyer ha expli­cat que la fun­dació guarda al seu banc les lla­vors autòcto­nes de totes les bran­ques de la tave­lla brisa. Es tracta, segons ell, de vari­e­tats per a cicles llargs o curts, de major resistència a les malal­ties, etcètera. Els assa­jos els du a terme l’escola d’agri­cul­tura als camps de Santa Pau i inclo­uen, també i com a exem­ple, estu­dis sobre la rigi­desa de les tiges per evi­tar els ajaçats. Tots aquests assa­jos tenen el suport del Depar­ta­ment i del Minis­teri d’Agri­cul­tura i de la Dipu­tació de Girona.

En l’actu­a­li­tat, la DOP aplega 13 cul­ti­va­dors, que con­reen un total de 30 hectàrees de ter­reny.

Oficialització

Tavella brisa aromatitzada a la terra volcànica

El Diari Oficial de la Unió Europea oficialitzava l’agosts del 2015 la denominació d’origen protegida (DOP). En concret, aquesta DOP protegeix les llavors de mongeta (Phaseolus vulgaris L.) de les varietats tradicionals tavella brisa, setsetmanera i gra petit, seques, cuites i en conserva. El reglament descriu les característiques d’aquests fesols, que pertanyen a la classe comercial Navy i que són blancs, rodons i amb un pes que oscil·la entre 18 i 30 g per 100 llavors, al 12% d’humitat. Han de ser conreats en terra volcànica i als termes municipals de Santa Pau –que és el nucli principal de producció–, Castellfollit de la Roca, les Planes, les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts. La DOP estableix que “la producció de les mongetes de la DOP Fesols de Santa Pau s’ha d’efectuar dins de la zona geogràfica delimitada, ja que és la combinació del germoplasma tradicional amb sòl volcànic, l’època de cultiu i les tècniques de producció el que confereix les característiques particulars al producte final”. La seva qualitat al paladar és molt apreciada.

Futur

Llums i ombres per als llegums que aixopluga la DOP

La sobredemanda de proteïna animal i la gastronomia vegetariana són dues de les línies que poden afavorir el consum de llegums en general –són una font molt potent de proteïna– i, per extensió, dels fesols de Santa Pau. Lluís Sunyer ho ha afirmat i ha remarcat que els estudis de mercat revelen que no hi ha prou producció de carn per atendre la demanda mundial dels consumidors i que aquesta és una tendència que s’accentuarà amb els anys. A més, segons ell, a aquesta realitat cal afegir-hi el creixement exponencial del nombre de persones que opten per una alimentació vegetariana. Per contra, els cabirols i el relleu generacional són dues de les principals preocupacions del sector. Els primers fa temps que els envaeixen els camps de fesols i es mengen les plantes. Per això han de protegir els camps amb tanques, i en alguns casos ni amb una doble tanca aconsegueixen frenar-los. Quant al relleu generacional, Sunyer ha recordat que en l’actualitat només es conreen 30 de les 1.000 hectàrees que es poden destinar a aquest conreu, que té camp per córrer quant a promoció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.