Els ERTO es disparen i ja afecten més de 150.000 treballadors a Catalunya
En un sol dia augmenta en més de 8.000 el nombre d’empreses que ha presentat un expedient de regulació temporal d’ocupació
Nissan i els sindicats acorden garantir el 85% de salari, pagues i vacances els afectats
Les gestories, desbordades per l’allau de consultes
Els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) s’han disparat a una velocitat inèdita a Catalunya com a conseqüència de la crisi del coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19) i ja afecten més de 150.000 persones, segons dades divulgades aquesta tarda pel departament de Treball de la Generalitat.
Més de 8.000 empreses han presentat un expedient en les últimes 24 hores, l’augment més significatiu des que es va decretat l’Estat d’Alarma per la pandèmia de Covid-19, segons fonts del departament de Treball. En total, s’han registrat 8.640 expedients per a 152.230 treballadors a tot Catalunya, , catorze vegades més que els 597 coneguts fins dijous, que ja afectaven 32.452 persones.
En un dia, el nombre de treballadors que s’hauran d’acollir a aquesta regulació temporal de l’ocupació ha augmentat en 119.778 persones, una sagnia laboral inaudita a Catalunya que s’atribueix a l’impacte que la crisi sanitària té sobre l’economia catalana.
La gran majoria es concentren a la demarcació de Barcelona, que acumula 6.398 expedients que afecten 133.116 persones, un increment de 6.000 empreses i 100.000 treballadors afectats respecte l’anterior balanç.
Al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre s’han presentat 934 ERTO més i ja arriben a un total de 1.086 expedients que afecten 8.914 persones, més de 7.500 més que ahir.
A les comarques gironines l’increment ha estat de 663 expedients i ja n’hi ha 704. En un sol dia el nombre de treballadors que s’hauran d’acollir a un ERTO a Girona ha passat de 596 a 7.529.
A les comarques de Ponent s’han registrat 452 expedients, 370 més que aquest dijous. La primera setmana d’estat d’alarma ha acabat amb 2.671 treballadors lleidatans afectats per un ERTO, més de 2.250 persones que ahir.
A més, cal tenir en compte que la fotografia que ofereixen les dades de la Generalitat és parcial perquè només reflecteix els ERTO que s’han registrat davant el departament de Treball. Si una empresa d’àmbit estatal presenta un expedient davant el ministeri de Treball per a centres de treball situats a diverses comunitats, les dades referents a Catalunya no figuren en el còmput que ofereix diàriament la Generalitat.
Desigual, Faurecia, Adient, Dir o Brico Depôt són algunes de les companyies que han presentat un ERTO en les últimes hores, totes elles atenent a causes de força major.
A la cadena de bricolatge Brico Depôt, l’expedient afecta un total de 1.548 treballadors, el 86% de la seva plantilla a l’Estat, on té 28 establiments. La resta d’empleats farà teletreball, tal com ja fan els prop de 150 treballadors de la seu central, situada al Prat de Llobregat (Baix Llobregat), des del passat 16 de març. La firma assegura en un comunicat que aposta per mantenir al màxim les condicions laborals dels seus treballadors i per minimitzar l’impacte que aquesta situació excepcional té en la seva plantilla.
Acord a Nissan
Les xifres totals inclouen els expedients ja presentats a Seat per a 14.771 persones o en l’altra gran planta catalana de l’automòbil, Nissan, per a 3.000 empleats més.
En el cas de la Nissan, la direcció i els representants dels treballadors han arribat a un acord perquè la companyia japonesa cobreixi fins al 85% del salari, més pagues i vacances, en el cas dels empleats afectats per l’expedient presentat dijous. La mesura arriba després que, en una primera reunió, la direcció oferís el 80 % i els sindicats, que reclamaven el 90 % amenacessin d’impugnar l’ERTO. La mesura afectarà empleats de les plantes de la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca. En queden exclosos el personal que pot teletreballar i les persones pendents de prejubilació. L’expedient arriba en un moment en què la planta de Zona Franca està operativa al 20% de la seva capacitat per la falta de càrrega de treball, de manera que els sindicats temen que la companyia japonesa estigui buscant la manera d’acabar per tancar les plantes a Catalunya.
ERTO d’Adient
La multinacional nord-americana Adient ha comunicat als sindicats la seva intenció de presentar un ERTO per a 1.204 treballadors de les plantes d’Abrera (Baix Llobregat), Pedrola (Saragossa) i Mojados (Valladolid).
Fonts de CCOO han explicat a Efe que aquestes tres plantes depenen d’Adient Seating Spain i subministren seients per a diferents plantes automobilístiques espanyoles. En el cas de la planta d’Abrera, l’ERTO és per a 343 empleats; a Valladolid es veuran afectats 429 treballadors, i a Saragossa, 432. Aquestes fonts han explicat que l’ERTO es presentarà a Madrid, en afectar diverses comunitats.
La planta d’Abrera produeix els seients del Seat León i els de l’Audi A1, de manera que l’aturada de la planta de Seat a Martorell a causa de la crisi del coronavirus ha arrossegat també a un ERTO aquest proveïdor de Seat. La planta de Valladolid treballa per a Renault, i la de Saragossa està molt lligada a la planta d’Opel a Figueruelas.
Mango
El degoteig d’expedients ha continuat aquest divendres al vespre amb l’anunci d’un ERTO a Mango. L’expedient té efecte des del 14 de marçi afecta 4.767 treballadors, principalment de la xarxa comercial a Espanya, del centre logístic de Lliçà d’Amunt i de les oficines centrals a Palau Solità i Plegamans.
La companyia ha afirmat que complementarà el salari de la plantilla que passi a l’atur fins a un màxim de 2.000 euros al mes de març. La pandèmia del coronavirus ha forçat fins ara el tancament de 1.695 punts de venda a 72 països, entre ells els 400 que té arreu de l’Estat, segons dades de la companyia. La xifra global suposa prop del 78% del seu parc de botigues.
ERTO al Seminari
Els ERTO han tingut una especial incidència al sector industrial però s’han estès a pràcticament tots els sectors econòmics. Fins i tot el Seminari de Vic ha presentat un expedient temporal que afecta tres quarts parts de la plantilla.
En un comunicat, el Seminari explica que el motiu és la reducció “dràstica” de l’activitat diària de l’edifici amb motiu de la crisi pel coronavirus. Segons han concretat, amb la cessió d’activitat de l’oferta d’allotjament i del seu restaurant, el ritme al Seminari ha caigut en més d’un 90%.
D’altra banda, el centre ha anunciat que la setmana que ve es posarà en marxa un servei de “Menú Low Cost per a tothom”, en coordinació amb l’Ajuntament de Vic, adreçat a tota la ciutadania. Ja fa set anys que el Seminari dona aquest servei a persones vulnerables, i ara s’estendrà a qualsevol que ho necessiti.
Palau de la Música
El toc de queda sanitari ha colpejat especialment el sector cultural, ja castigat per anteriors crisis. La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana ha presentat ERTO “per causa de força major” per la crisi del coronavirus. L’expedient afecta 106 treballadors i els responsables de la institució asseguren que és “l’única via possible” per superar la situació.
El Palau està tancat des del divendres 13 de març, fet que “ha reduït a zero” els ingressos per visites guiades, lloguers d’espais i entrades de concerts, que suposen “el 71% del pressupost total del Palau”. A banda de l’ERTO, la Fundació anuncia “altres mesures per contenir la despesa”, com ara negociar o suspendre els contractes de diversos serveis i la cerca de noves dates per incorporar a l’agenda concerts suspesos.
Mentre duri l’ERTO, i segons les necessitats de la Fundació, “es podrà desafectar, i per tant reincorporar a la feina pel temps necessari”, el personal que calgui per fer tasques que es considerin indispensables, com el manteniment de les plataformes digitals o la publicació de la nova temporada. Quan acabi l’ERTO, la Fundació “garantirà la incorporació” de tots els treballadors “amb les mateixes condicions, jornada i antiguitat” i “sense aplicar cap acomiadament per aquesta causa de força major”