La confraria de Blanes i la de Sant Feliu, amb dos contagiats, tanquen llotges
La majoria de flotes pesqueres gironines romanen a port
Creix el rebuig de feinejar, per l’escassa demanda i els riscos, el volum d’ERTOS i la llotja de Palamós podria tancar la setmana vinent
La paràlisi de les flotes pesqueres gironines per la pandèmia va a l’alça, després que el capítol de la llotja de Blanes ha decidit –per vuit vots a favor i un en contra, emesos a través de trucades telefòniques– suspendre l’activitat a la llotja del peix a partir de dilluns. Avui faran la darrera subhasta fins que se superi la crisi. A Sant Feliu de Guíxols, fonts de la confraria local de pescadors van confirmar ahir que tota la flota roman amarrada a port i que també han suspès subhastes i l’activitat, després que s’han confirmat positius de dos pescadors guixolencs, un dels quals hospitalitzat a Palamós i l’altre complint confinament estricte al seu domicili. A Palamós, la continuïtat de la subhasta diària també penja d’un fil i la setmana vinent decidiran si tanquen l’activitat, segons va confirmar ahir el patró major, Toni Albalat, a l’ACN.
Les confraries coincideixen que l’activitat de les embarcacions grans d’arrossegament o encerclament, amb tripulacions d’una desena llarga de persones en una superfície reduïda, és incompatible amb els protocols per prevenir contagis. La demanda de peix fresc també ha caigut en picat.
En el cas de Palamós, les embarcacions que havien decidit sortir per torns certs dies no es fan a la mar i l’activitat resta restringida a les d’arts menors, amb tripulacions que es mouen en una mitjana de dos pescadors, amb més dificultat per superar l’aturada però poc volum de pesca. Si no hi ha prou peix, probablement tancaran la llotja, i això afectarà de retruc una desena de tresmalls de la confraria de l’Escala. A Roses, només quatre de les vint embarcacions de la confraria continuaven ahir sortint a pescar i veuen inevitable la sortida dels expedients de regulació temporals d’ocupació (ERTO), que a Sant Feliu ahir continuaven tramitant presencialment des de l’oficina abans que la plantilla de la confraria se’n vagi cap a casa a fer teletreball.
LA DATA
Els preus del peix al mercat no aguanten
La flota pesquera de la Costa Brava depèn de la demanda sostinguda de restaurants i hotels, ara tancats pel decret d’estat d’alarma. Per aquest motiu, ja s’havien plantejat reduir l’activitat, per evitar una sobreoferta que enfonsés preus. Però la demanda en els comerços també ha davallat. A Sant Feliu explicaven que els magatzems i LES empreses majoristes derivades també han tancat, de manera que els preus a la subhasta s’han desplomat i no surt a compte sortir a pescar.