Economia

Caixa Penedès s'integrarà en un grup d'entitats per liderar l'arc mediterrani

El SIP integrat per Caja Murcia, l'entitat penedesenca, Caja Granada i Sa Nostra serà el sisè per volum de negoci

L'acord que van adoptar ahir els consells d'administració de les quatre caixes, celebrat simultàniament, autoritza els seus presidents a signar un protocol d'intencions que presentaran al Banc d'Espanya, amb la intenció de sol·licitar ajudes del FROB. La intenció de les quatre entitats és crear un grup financer que doni una resposta natural i reforci els vincles de cohesió i coherència territorial de la zona de l'arc mediterrani. Aquest grup de caixes serà el cinquè del sistema estatal quant als fons propis (3.855 milions d'euros); el sisè per volum de negoci (103.433 milions); el sisè per beneficis abans d'impostos (256 milions); el setè per volum d'actius (73.055 milions) i el quart per nombre d'oficines (1.703), que els obren les portes a més de quatre milions de clients.

Aquestes xifres són les que avalen la solidesa del nou grup, segons van fer públic les entitats. L'objectiu d'aquesta operació, però, és enfortir l'estructura financera de les entitats que l'integren, diversificar els riscos i augmentar la capacitat operativa, ampliant en la mesura que sigui possible l'oferta de serveis als clients i incrementant la inversió creditícia a les zones on estan implantades les quatre entitats.

En aquesta operació, cadascuna de les quatre entitats mantindrà la seva personalitat jurídica, la marca, la lleialtat territorial i el negoci minorista. També mantindran els òrgans de govern i l'obra social, de manera independent, i posaran en comú les millors pràctiques financeres per aprofitar els avantatges del SIP. Precisament, un dels objectius que perseguia Caixa Penedès en aquesta operació era mantenir tant com fos possible la marca i la independència en l'obra social, així com l'arrelament territorial. Aquests objectius ja els va remarcar l'entitat durant les converses sobre una possible fusió amb Caixa Laietana, possibilitat que finalment es va abandonar. Aquest és un denominador comú de les quatre entitats. L'arrelament i la intensa relació que les quatre entitats tenen amb el seu territori de referència els dóna capacitat per créixer sense renunciar a la cohesió i la coherència territorial. Per a la creació del nou grup, les quatre entitats constituiran una societat central, que adoptarà la forma jurídica de banc, des del qual es definiran la gestió de les polítiques financeres i operatives del grup. Des del banc es gestionarà la solvència del grup, es dissenyarà l'estratègia corporativa i el negoci majorista, i es definirà la gestió de riscos i la planificació tecnològica.

El director general de Caixa Penedès, Ricard Pagès, serà el vicepresident del consell d'administració del nou grup. La presidència serà per a Carlos Egea, president de Caja Murcia, i el president de Caja Granada, Antonio Jara, en serà el secretari. El president de Sa Nostra, Fernando Alzamora, presidirà la Comissió d'Auditoria. Caja Murcia encapçalarà la participació en la societat central amb una aportació del 39%; Caixa Penedès aportarà el 27%; la participació de Caja Granada serà del 19,5% i la de Sa Nostra, del 14,5%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.