L’Ibex-35 cau un 1,11% aquest dijous i torna a situar-se per sota dels 6.800 punts
Juntament amb la borsa de París, l’índex espanyol és l’únic que ha tancat la jornada en números vermells a Europa
L’Ibex-35 torna a caure per segon dia consecutiu i ja se situa per sota els 6.800 punts, un fet que no es produïa des del passat 3 d’abril.
Aquest dijous, el selectiu espanyol ha registrat un descens de l’1,11%, marcant 6.763,4 punts. Juntament amb la borsa de París, l’índex de referència a l’Estat ha estat l’únic dels grans parquets europeus que ha tancat la jornada en números vermells.
El descens més accentuat l’ha protagonitzat Inditex, que s’ha desplomat un 5,01%. A continuació apareixen empreses com Meliá Hotels (-4%), BBVA (-3,92%), Bankia (-3,8%), el Banc Sabadell (-3,64%) i Acerinox (-3,37%). Els increments més destacats, en canvi, han estat protagonitzats per Cellnex (+3,27%) i CIE Automotive (+3,25%).
Les principals borses europees han tancat la sessió d’aquest dijous en verd, tot i que les pujades han estat discretes. L’FTSE 100 de Londres ha registrat un creixement del 0,55%, mentre que l’AEX d’Amsterdam ha pujat un 1,01%. El DAX de Frankfurt ha tancat la sessió amb un lleuger increment del 0,21%, i el CAC 40 de París ha caigut un 0,08%.
L’FMI avisa que un rebrot del covid-19 el 2021 pot fer caure en més d’un 7% el PIB mundial
Allargar les restriccions la meitat del que està previst que durin pot fer caure tres punts més el PIB aquest any
El Fons Monetari Internacional (FMI) preveu ara per ara una recuperació econòmica el 2021 després que aquest any estimi que el PIB mundial caurà un 3% a causa de la crisi generada pel coronavirus. Amb tot, l’organisme avisa que la previsió per al 2021 és “molt més incerta de l’habitual” i que un rebrot del covid-19 el 2021 pot fer caure el PIB mundial més d’un 7%. Preveient que l’activitat econòmica torni a engegar en la segona meitat del 2020, ara per ara l’FMI preveu que el 2021 hi hagi un creixement del 5,8% del PIB mundial. A més, l’FMI alerta en un informe que si les restriccions per contenir la pandèmia s’allarguen la meitat del que està previst que durin el PIB mundial caurà gairebé tres punts més aquest any.
En un informe en què analitza l’impacte econòmic del covid-19, l’FMI admet que el grau d’incertesa sobre les previsions econòmiques és “inusual” perquè depèn de la “intensitat” i de “l’eficàcia” de les mesures per contenir l’expansió del coronavirus.
“La recuperació final podria ser més llarga de la que projectem ara”, diu l’informe de l’FMI, que apunta que en el cas de la Xina l’activitat econòmica es va anar recuperant quan es van aixecar les restriccions. “Amb tot, altres països poden tenir disrupcions de l’activitat més llargues”, indica l’organisme.
“L’extensió i l’eficàcia de les mesures de confinament probablement variaran segons el país i alguns no seran capaços de reduir les infeccions tan ràpidament com la Xina”, assegura l’FMI sobre l’exemple del país asiàtic.
L’FMI avisa que pot créixer la tensió social
En l’informe, l’FMI també avisa que el fracàs de les mesures per contenir el coronavirus pot “alimentar” el descontentament social per la caiguda “massiva” dels ingressos i de l’ocupació, cosa que alhora perjudicaria la recuperació econòmica.
A més, l’organisme alerta que la crisi pel coronavirus pot fer augmentar la pressió migratòria sobre els països del G20 si les economies emergents tenen una “dèbil recuperació”.