Economia

Coronavirus

El govern estima que més del 46% dels comerços estan operatius durant la primera setmana de fase 0

Els establiments perden 3.675 milions d’euros des de l’inici de la crisi

La Generalitat anuncia un pla de xoc per al sector

El govern estima que el 46,4% dels establiments comercials estan operatius durant la primera setmana de fase 0 del desconfinament a Catalunya.

Amb l’inici de la fase 0 el 4 de maig, els establiments de menys de 400 metres quadrats que no estan a centres comercials poden obrir amb cita prèvia. No obstant això, els establiments traslladen a la Generalitat que el volum de vendes és molt inferior a l’habitual.

Des de l’inici de la crisi del coronavirus, l’executiu calcula que el sector ha perdut 3.675 milions d’euros, un descens de 525 milions setmanals. Durant l’estat d’alarma han hagut de tancar el 65% dels comerços (65.829 establiments) i més de 209.700 persones ocupades al sector, el 60% del total, no han pogut treballar.


Pla de xoc per al comerç
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat aquest dijous a representants del sector el pla de xoc del govern per pal·liar l’impacte al comerç que ha provocat la pandèmia. Les mesures previstes s’adrecen als negocis i empreses, als treballadors, als consumidors i als territoris, i s’implementaran al llarg de tres fases.

Entre les mesures econòmiques i financeres previstes per a la primera fase del pla, entre aquest mes de maig i setembre de 2020, s’inclou el pla d’Ajuts al comerç, l’artesania i la moda posat en marxa el 30 d’abril i que tenen una dotació de 9 milions i la línia de comerç de l’Institut Català de Finances i Avalis per a circulant i inversió.

En les següents fases, des del setembre del 2020 i a partir de gener del 2021, es durà a terme assessorament en finançament alternatiu, informació sobre mesures laborals, seguiment de les suspensions tributàries d’impostos i acompanyament en la gestió de costos fixos com subministraments o lloguers.

El pla preveu un protocol general de desconfinament, i guies de prevenció i seguretat específics per activitat. Ja s’han elaborat les guies per al sector de l’alimentació, de la moda, venda a distància i perruqueries. En aquestes fases, es verificarà la seguretat dels establiments comercials. També es preveuen actuacions directes en els blocs de prestigi i promoció; formació, talent i emprenedoria; transformació digital i tecnologia; territori i persones; i models de competitivitat.

El govern també impulsarà una campanya de comunicació de comerç, i es posarà en marxa un Taulell de Comerç, la plataforma on es recolliran les iniciatives impulsades per les diferents entitats i associacions comercials d’arreu del territori. En aquest àmbit, ja s’ha posat en marxa la campanya “Ara és el teu torn”, amb la finalitat de reivindicar el comerç de proximitat amb un espot, que ja s’emet per la televisió pública i que es difondrà per ràdio i xarxes socials.

A banda de Torra, a la reunió hi han assistit la directora general de Comerç i directora del CCAM, Muntsa Vilalta, i representants de les entitats Pimec Comerç, Foment Comerç, Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya, Consell de Gremis, Retailcat, Cecot, Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, Fundació Comerç Ciutadà, entre altres.


Preocupació al sector per la incertesa
En un comunicat posterior a la reunió, Comertia ha lamentat la “incertesa i la manca de regulació clara” per part del govern sobre la data que podran reobrir. L’entitat ha assegurat que aquesta qüestió causa “una gran preocupació” entre els comerciants.

En aquest sentit, ha reclamat poder tornar a l’activitat aquest dilluns de manera gradual a tot Catalunya i no endarrerir més la fase de desescalada. Així mateix, ha demanat no limitar l’obertura als locals amb una superfície inferior als 400 metres quadrats o poder delimitar l’espai si se superen, i un horari únic per a tot el comerç durant aquestes setmanes, amb el tancament a les vuit del vespre com a màxim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA