La vaga paralitza l'Ajuntament colomenc
A Badalona només van secundar la protesta un 25,9% dels empleats públics, segons dades del consistori
En comptades ocasions, sindicats i administració es posen d'acord en el seguiment d'una vaga. Però ahir a Santa Coloma les dues parts van coincidir en les xifres: un 81% dels treballadors de l'Ajuntament hi van donar suport. El representant de CCOO a l'Ajuntament colomenc, Jordi Ventura, es mostrava «molt satisfet» amb el seguiment de la vaga al consistori, que, a més de ser resultat de la retallada salarial, tenia un component pretorià. I és que les revelacions del sumari de la trama de corrupció han provocat entre els treballadors una atmosfera d'indignació i vergonya evident, que s'ha vist incrementada per les conseqüències personals provocades pel pla d'ajustament del govern de Zapatero.
En total, en serveis mínims van treballar 21 persones (1 a l'àrea d'alcaldia, 4 a la de Serveis Interns, 13 a la de Serveis a la Persona i 3 a la de Serveis Territorials). Al departament on s'articulen els ajuts i es dóna informació sobre la llei de la dependència, però, l'atenció era gairebé l'habitual, a diferència de l'Oficina d'Informació i Atenció als Ciutadans. D'altra banda, els caps de servei, càrrecs de confiança i regidors van treballar amb normalitat. Fins i tot, es va mantenir la junta de govern que es fa els dimarts.
La creu de la vaga a Santa Coloma va recaure en l'àmbit educatiu, en què el seguiment, segons els sindicats, va ser del 25%. «No el valorem negativament» –va dir Josep Miquel Lacasta, de CCOO–, però caldrà continuar amb les mobilitzacions.» Lacasta va justificar l'escàs seguiment pel «cansament» dels docents, que han viscut un «curs dur».
A Badalona, un 25%
A Badalona, la jornada va començar amb una concentració reivindicativa davant l'Ajuntament que va aplegar uns 200 treballadors del sector públic. Els manifestants van mostrar el seu malestar amb les mesures adoptades per l'executiu central i van anunciar pròximes mobilitzacions. Entre aquests plans, van anunciar la intenció de portar les seves queixes al pròxim ple de l'Ajuntament de Badalona.
Pel que fa al seguiment de la vaga a la ciutat, l'Ajuntament i els sindicats van mostrar dades clarament diferenciades. Segons el consistori, prop d'un 25,9% dels 1.035 treballadors municipals van donar suport a la protesta. En aquesta xifra no hi figuren els empleats d'organismes autònoms i societats municipals. Segons la UGT, prop d'un 70% dels treballadors públics van fer costat a la protesta a Badalona, mentre que CCOO els va xifrar en un 40%. Dins el sector sanitari, concretament a l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti), les dades aportades pels sindicats i el centre mèdic també va diferir bastant. Mentre que CCOO apuntava que van donar suport a a la protesta un 70% del personal sense incloure els metges, fonts de l'hospital van assegurar que la participació no havia arribat al 10%. La portaveu del centre mèdic va explicar que durant la jornada d'ahir es van atendre totes les visites previstes. A sant Adrià de Besòs, CCOO va xifrar en un 80% el seguiment de la vaga.
A l'OIAC s'obliden dels serveis mínims
i. m«No s'atén. Hi ha vaga general», repetia ahir amb insistència un agent de la policia local de Santa Coloma quan algú, sobretot nouvingut, s'atrevia a destorbar el silenci gens habitual de l'Oficina d'Informació i Atenció al Ciutadà (OIAC), deserta. L'argument de «vaga general», totalment enganyós –hi havia aturada, sí, però només de l'administració–, va servir per barrar el pas a alguns usuaris que, sense èxit, van decidir fer algun tràmit administratiu pensant que es complirien els serveis mínims garantits per llei. Fins i tot algun policia assegurava entre somriures que els ordinadors dels treballadors que se suposava que havien de garantir els serveis mínims estaven «apagats».
Un cartell ja anunciava que l'OIAC faria «únicament tramitacions urgents», però cap dels usuaris que ho van intentar entre les 11 i les 13 hores d'ahir no ho va aconseguir. «Ho sento, només podrem recollir els documents que tenen com a data límit avui», li explicava a un home una de les tres persones que exercien els serveis mínims de l'oficina. «Té marge, pot venir un altre dia; li ho asseguro», continuava la funcionària, davant la sorpresa del senyor, que assegurava que el tràmit l'havia de fer «com a molt tard el 8 de juny». «He vingut expressament de Barcelona. Ahir [dilluns per al lector] vaig trucar per confirmar que em podrien atendre i em van dir que sí», deia l'home, amb un punt de resignació.
Menys tranquil·la es mostrava Vanesa Ramos, una jove que intentava per tots els mitjans aconseguir una partida d'empadronament i que també havia trucat abans per confirmar que el tràmit es podria fer. «No és just. Entenc que feu vaga, però el que no entenc és que no garantiu els serveis mínims i més tenint en compte que vaig trucar ahir [dilluns] i em vau assegurar que tindria el paper», deia la jove, que havia demanat festa a la feina per fer tràmits a l'Ajuntament i als jutjats. «Doncs es van equivocar. Avui només fem les urgències», li va contestar la funcionària. La indignació de la jove va augmentar encara més quan, després de demanar el full de reclamacions i emplenar-lo, la funcionària es va negar a segellar-lo i a entrar-lo al registre. La noia va sortir de l'Ajuntament amb el paper a la mà, sense l'empadronament i sense la possibilitat de fer el tràmit al jutjat, ja que depenia del document que l'havia d'expedir l'Ajuntament. «Això és el súmmum!», exclamava.