Economia

El turisme, clau en la recuperació

Catalunya viurà del turisme de proximitat sense gaires forans, els que més gasten

Les xarxes reflecteixen interès pel país i crea esperança al sector

Pirineu i litoral –espais oberts i natura– es recuperaran ràpid

Les fron­te­res s’obren avui i, amb aquest tret de sor­tida, s’obre també la porta a la recu­pe­ració del turisme. I, si es recu­pera en part el turisme –que repre­senta el 12% del PIB i el 14% de l’ocu­pació–, es pot dir que l’eco­no­mia del país pot començar a sor­tir de la greu crisi pro­vo­cada per la Covid-19. La crisi deixa en el sec­tor la pèrdua de 15.000 mili­ons d’euros en fac­tu­ració directa i 95.000 llocs de tre­ball i la cer­tesa que aquests mesos de parada dei­xa­ran al final de l’any una cai­guda de visi­tants (entre un 41% i un 53%) i de per­noc­ta­ci­ons (entre un 57% i un 69%).

Cata­lu­nya afronta aquest estiu amb l’espe­rança dels visi­tants de pro­xi­mi­tat: cata­lans, espa­nyols i fran­ce­sos (el prin­ci­pal mer­cat, el 21% del total), però també d’altres països euro­peus pro­pers, Ale­ma­nya, el Regne Unit i el Bene­lux. Amb l’objec­tiu d’atreure aques­tes per­so­nes el govern, les qua­tre dipu­ta­ci­ons del país, Turisme de Bar­ce­lona i la Val d’Aran han llançat la cam­pa­nya Cata­lu­nya és casa teva, que des­taca la riquesa d’un país que té de tot.

Es cal­cula, però, que Cata­lu­nya i la resta d’auto­no­mies de l’Estat s’hau­ran de repar­tir els apro­xi­ma­da­ment 16 mili­ons d’espa­nyols que, segons les enques­tes, tenen pre­vist fer vacan­ces dins de les fron­te­res esta­tals. Pel direc­tor gene­ral de Turisme de la Gene­ra­li­tat, Octavi Bono, aquesta xifra de 16 mili­ons d’espa­nyols per a tot l’Estat és molt poc i Cata­lu­nya no en té prou –recorda que només l’any pas­sat van venir a casa nos­tra més de 19 mili­ons de visi­tants inter­na­ci­o­nals!.

Diners dels estran­gers

Bono també recorda que els turis­tes que real­ment gas­ten són els de fora (21.324 mili­ons d’euros el 2019, el 86% del total), en espe­cial els nord-ame­ri­cans i asiàtics, que aquest any és més que pro­ba­ble que no vin­guin per les cir­cumstàncies dels seus res­pec­tius països i perquè mol­tes rutes aèries no s’obri­ran.

El tema de l’espai aeri serà clau en la recu­pe­ració, com també la con­fiança dels turis­tes en la marca Cata­lu­nya, tocada per l’ele­vada mor­ta­li­tat. D’altra banda, i en espera de saber qui­nes com­pa­nyies aca­ba­ran sobre­vi­vint –la majo­ria dema­nen aju­des mul­ti­mi­lionàries–, aquesta set­mana s’ha sabut que Level Europe, part de l’estruc­tura de Vue­ling, s’ha decla­rat en fallida. Per con­tra, l’aerolínia de baix cost Norwe­gian ja ha dit que reo­brirà les seves rutes –una de les quals enllaça Escan­dinàvia amb Bar­ce­lona– a par­tir de l’1 de juliol.

Els dife­rents ter­ri­to­ris cata­lans es recu­pe­ra­ran a dife­rents velo­ci­tats perquè no és el mateix en aquests moments la segu­re­tat que donen els espais oberts del Piri­neu i la costa que els espais que es per­ce­ben més mas­si­fi­cats, com les ciu­tats i, en espe­cial, Bar­ce­lona. El Piri­neu de Lleida i la Costa Brava seran, segons diver­ses enques­tes, entre les zones més visi­ta­des, també pels cata­lans.

Un 52,2% dels cata­lans viat­ja­ran aquest estiu, segons una enquesta impul­sada per la con­sul­to­ria turística Tou­ris­lab. El 47,8% res­tant no té pre­vist viat­jar, bàsica­ment per la incer­tesa i des­con­fiança per la pandèmia i les mesu­res higièniques adop­ta­des (33,7%), així com els pro­ble­mes econòmics (30,3%). Del per­cen­tatge de cata­lans que tenen pre­vist viat­jar, un 52,1% pas­sa­ran les vacan­ces d’estiu al ter­ri­tori, un 28,2% viat­ja­ran per la resta de l’Estat i un 19,7% ani­ran fora de l’Estat espa­nyol. Una part dels cata­lans que es que­da­ran al ter­ri­tori ja han començat a fer reser­ves en càmpings i cases rurals. En dife­rents sec­tors creix l’opti­misme no tant per recu­pe­rar el que s’ha per­dut com per no donar per per­duda la tem­po­rada.

De moment, els algo­rit­mes diuen que ja hi ha milers de per­so­nes que bus­quen per les xar­xes racons per fer turisme i que Cata­lu­nya és una de les loca­lit­za­ci­ons bus­ca­des. “Brots verds que ens donen espe­ran­ces”, en diu el direc­tor gene­ral de Turisme, que asse­gura que “les men­ci­ons a les xar­xes soci­als del con­cepte Cata­lu­nya asso­ciat a viat­ges ha anat crei­xent les últi­mes set­ma­nes” i en aquests moments n’hi ha unes 100.000 al dia.

Represa

Par­tint de la base que molts nego­cis hau­ran fet fallida per culpa de la pandèmia, la rea­li­tat és que de mica en mica el sec­tor es mou en l’ano­me­nada “represa”. L’estació de mun­ta­nya de la Vall de Núria, a Que­ralbs, al Ripollès, va donar per oberta la tem­po­rada diven­dres, amb l’ober­tura al públic del cre­ma­llera, el telefèric Coma del Clot, l’ofi­cina d’infor­mació, el res­tau­rant d’auto­ser­vei i la botiga de records. Ahir Fer­ro­car­rils de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya (FGC) va tor­nar a posar en fun­ci­o­na­ment el tren turístic cone­gut com a Tren del Ciment, amb més de cent anys d’història, que fa el recor­re­gut per la comarca del Ber­guedà (de la Pobla de Lillet i fina­litza al Museu del Ciment).

El 17 de juliol reo­bri­ran el Con­gost de Mont-rebei, al Pallars Jussà-Noguera, el Món Sant Benet, al Bages, MónNa­tura Delta, al Montsià, i MónNa­tura Piri­neus, al Pallars Sobirà. En aquests llocs, dels més visi­tats del nos­tre país, s’hi faran mol­tes acti­vi­tats, la majo­ria a l’aire lliure i amb afo­ra­ment limi­tat i amb mol­tes mesu­res de segu­re­tat. Per garan­tir la màxima tran­quil·litat a l’hora de pro­gra­mar una visita a qual­se­vol d’aquests equi­pa­ments, “es fle­xi­bi­lit­zarà la com­pra i els can­vis de data, segons explica la Fun­dació Cata­lu­nya la Pedrera, que ges­ti­ona aquests espais cul­tu­rals i de lleure.

A Bar­ce­lona ja s’han reo­bert molts museus i diven­dres es van reac­ti­var dos pun­tals de la ciu­tat: Las Golon­dri­nas i la Sagrada Família (que, per cert, dime­cres i en menys de cinc hores va esgo­tar les 37.750 entra­des que s’havien posat a dis­po­sició a través del web per als mesos de juliol i agost). Prop de Bar­ce­lona i visita impres­cin­di­ble, Mont­ser­rat, que obre d’aquí dos dies: per Sant Joan.

A Bar­ce­lona, cul­tura

Com que Bar­ce­lona ciu­tat i entorn és un dels esce­na­ris on la recu­pe­ració turística cos­tarà més, perquè el model depèn majo­ritària­ment del visi­tant de fora, les auto­ri­tats volen poten­ciar el món cul­tu­ral per atraure, també, els ciu­ta­dans d’aquí i per obrir el mer­cat a un turista culte i res­pectuós amb la des­ti­nació. Amb aquest objec­tiu l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona ha apro­vat inver­tir els 800.000 euros pro­vi­nents de part de la taxa turística de l’any pas­sat en pro­jec­tes cul­tu­rals i cre­a­tius que posi­ci­o­nen la ciu­tat en l’àmbit inter­na­ci­o­nal. En con­cret, es des­ti­na­ran 200.000 euros a la cam­pa­nya de pro­moció turística de Bar­ce­lona, 250.000 euros al Fes­ti­val Grec, 250.000 euros més a la Mercè i 100.000 euros al Pro­jecte Pride 2020. “Aquesta inversió ha de ser­vir de suport a diver­sos esde­ve­ni­ments rela­ci­o­nats amb les indústries cul­tu­rals i cre­a­ti­ves, que han de con­tri­buir a la diver­si­fi­cació dels atrac­tius de Bar­ce­lona com a des­ti­nació turística i la des­con­cen­tració del turisme al cen­tre de la ciu­tat, una actu­ació més fona­men­tal que mai en la crisi post-Covid-19”, ha dit el tinent d’alcal­dia d’Eco­no­mia, Tre­ball, Com­pe­ti­ti­vi­tat i Hisenda, Jaume Coll­boni.

Port Aven­tura

Por­tA­ven­tura World Resort, pun­tal del turisme a la Costa Dau­rada, obrirà la seva vint-i-cin­quena tem­po­rada el 8 de juliol sense espec­ta­cles i amb un 30% d’afo­ra­ment, de manera que caldrà reser­var la data d’entrada. La costa de Tar­ra­gona és una zona amb grans hotels, molt cos­to­sos d’obrir si no ve en massa el turisme estran­ger. El sec­tor con­fia en la fide­li­tat dels cli­ents però a hores d’ara és una incògnita com serà la tem­po­rada. El que està clar és que les plat­ges i càmpings estan a punt. Demà obre el mones­tir de Poblet, un altre dels atrac­tius cul­tu­rals més visi­tats de Tar­ra­gona, i ho fa amb hora­ris adap­tats.

Ve de la plana 7

4.000
milions
destina l’Estat al turisme (850 per impulsar la sostenibilitat i la digitalització) i 2.500 per a crèdits ICO
7.500
milions
vol Catalunya dels 140.000 milions que donarà la CE a l’Estat per a turisme

Agències de viatges i restauració continuen patint

“Que s’obrin les fronteres és una notícia motivadora”, diu Martí Sarrate, president de l’Associació Empresarial d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), que recorda com han pressionat perquè així sigui i que ara, un cop aconseguit obrir el país, el més important són les garanties sanitàries perquè l’Estat sigui de la confiança dels turistes estrangers. Les agències de viatges tardaran a recuperar-se per la falta de mobilitat amb l’estranger i, encara que ara estiguin treballant amb el mercat interior, veuen que fins al 2021, i si no hi ha cap brot important, el turisme no es reactivarà. A l’estiu –confirma Sarrate– no hi haurà creuers i molts hotels no podran obrir per falta de turistes internacionals. Valora positivament que el govern espanyol hagi acceptat que els autocars discrecionals puguin anar al 100% ocupats però demanen que els ERTO es prorroguin en les mateixes condicions .“Hi va la feina de moltes persones i la supervivència de les pimes”, manté. El president d’Acave critica que el govern espanyol sigui tan passiu a l’hora d’exigir, com recomana Brussel·les, que les companyies aèries retornin els diners dels bitllets dels viatges que no s’han pogut fer ja que les agències sí que han de fer el retorn als seus clients.

Tampoc és optimista el Gremi de Restauració de Barcelona (GRB), que manté que, tal com està la cosa i amb la no arribada massiva de turistes internacionals, un de cada quatre locals del sector de la restauració “no resistirà”. Els amos de bars i restaurants, molt conscients que tant sí con no han de multiplicar les precaucions sanitàries, veuen com el consum (de moment de la gent de casa) és dèbil, entre altres coses per l’augment de l’atur i la situació general del país. En canvi, el sector ha fet les paus amb l’Ajuntament i ara mateix hi ha sintonia en les mesures per evitar que Barcelona acabi sent una ciutat morta. El gremi demana celeritat a l’Ajuntament a l’hora de donar les llicències de les terrasses (hi ha hagut una allau de peticions) i demana que la resposta sigui majoritàriament positiva. “No entendríem que no fos així”, assegura Roger Pallarols, director del GRB, que demana estendre les ampliacions de terrasses durant tot el 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.