Economia

Corpinnat, revulsiu per al sector

Corpinnat va sorgir l’any 2018 en el si de la DO Cava reivindicant la qualitat i el territori com a elements clau

El context internacional ha situat els escumosos catalans a la part baixa de la taula de preus

Des que l’abril del 2018 es va pre­sen­tar públi­ca­ment la marca col·lec­tiva de la UE Cor­pin­nat, impul­sada per sis cellers en aquell moment sota el parai­gua de la DO Cava, el dego­teig de notícies al sec­tor dels escu­mo­sos no ha parat. La decisió dels impul­sors de Cor­pin­nat –Gra­mona, Llo­part, Nadal, Reca­redo, Torelló i Sabaté Coca– va obli­gar tant el Con­sell Regu­la­dor del Cava com la DO Penedès a moure fitxa en un sec­tor cas­ti­gat per la imatge del low-cost en què han cai­gut els escu­mo­sos cata­lans, i per una guerra interna de preus de vins i raïm que acaba rever­tint també en el pagès, pri­mera baula del procés de pro­ducció.

Aquell mateix 2018, el Con­sell Regu­la­dor del Cava va apro­var, en el ple del mes d’agost (l’últim pre­si­dit per Pere Bonet), una modi­fi­cació del regla­ment intern que obli­gava els ela­bo­ra­dors de Cor­pin­nat a pres­cin­dir de la marca o aban­do­nar el con­sell regu­la­dor. A par­tir d’aquí van començar unes nego­ci­a­ci­ons que no han aca­bat mai. Els ela­bo­ra­dors de Cor­pin­nat (actu­al­ment són deu, ja que s’hi van sumar les mar­ques Huguet de Can Fei­xes, Júlia Ber­net, Mas Candí i Can Des­cre­gut) van aban­do­nar el Con­sell Regu­la­dor del Cava el gener del 2019 i, tot i que van man­te­nir les con­ver­ses amb l’actual junta, també en van obrir amb els repre­sen­tants de Clàssic Penedès.

El sec­tor dels escu­mo­sos entrava en un punt d’inflexió. Els ela­bo­ra­dors empa­rats sota el parai­gua de la DO Penedès ja tre­ba­lla­ven ales­ho­res amb la volun­tat d’endreçar la seva situ­ació dins d’un con­sell regu­la­dor que alguns pen­sen que hau­ria de ser exclu­si­va­ment per a vins tran­quils. Sota la pre­sidència de Josep M. Albet i Noya, se’ls va bate­jar com a Clàssic Penedès i es va començar a per­fi­lar l’estruc­tura que hau­ria de regu­lar els seus pro­duc­tes, rei­vin­di­cant el ter­ri­tori per dife­ren­ciar-se del cava.

El fet que el cava hagi con­ver­tit el mètode tra­di­ci­o­nal en una DO és, des de fa anys, un dels pro­ble­mes més cri­ti­cats pels ela­bo­ra­dors cata­lans, que recla­ma­ven la zoni­fi­cació com a única manera de dis­tin­gir-se res­pecte als caves de Requena, Aragó o Almen­dra­lejo.

En aquests anys, els escu­mo­sos Cor­pin­nat s’han situat com a pro­duc­tes de gamma alta amb un gran poten­cial de com­pe­ti­ti­vi­tat, a llarg ter­mini, en el mer­cat inter­na­ci­o­nal res­pecte als prin­ci­pals com­pe­ti­dors: el xam­pany i el pro­secco. I el regla­ment de Cor­pin­nat ha esde­vin­gut un repte per als ela­bo­ra­dors que volen com­ple­tar el seu dis­curs amb con­cep­tes lli­gats a la qua­li­tat del pro­ducte: pro­ducció ecològica o bio­dinàmica, verema 100% manual, vini­fi­cació a la pro­pi­e­tat, llar­gues cri­an­ces, com­pro­mi­sos de llarga durada amb els pro­duc­tors i amb preus del raïm a l’alça.

Amb el con­text econòmic actual, la situ­ació del sec­tor de l’hos­ta­le­ria i la res­tau­ració a causa de la Covid, i les últi­mes pla­gues a les vinyes, sem­bla que el sec­tor dels escu­mo­sos aposta per començar a fer els deu­res, però no podem obli­dar que el cava va néixer de la rup­tura amb el xam­pany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.