Economia

Inverteixen 40 milions per incrementar la potència de la central de Mequinensa

La companyia Endesa canvia les quatre turbines de la hidroelèctrica i cadascuna serà de 96 megawatts

L'embassament de Mequinensa és el més gran de la conca de l'Ebre i un dels majors de tot l'Estat, amb una capacitat de gairebé 1.500 hectòmetres cúbics i 110 quilòmetres de longitud. Aquest embassament alimenta la central hidràulica de Mequinensa, que té quatre turbines, unes màquines que actualment Endesa està modernitzant. «Des que la central es va construir en la dècada dels seixanta, les turbines no s'havien canviat mai, tot i que sí que s'havien fet millores puntuals en les instal·lacions», ha explicat el responsable de la Unió de Producció Hidràulica Ebre-Pirineus d'Endesa, Joaquim Llop.

Canviar les turbines implica substituir els distribuïdors, els sistemes de refrigeració, els alternadors, els transformadors de potència i els circuits de barres. Una modernització que Endesa va començar fa tres anys i que culminarà el mes de novembre vinent. Serà llavors quan la potència de les quatre turbines serà de 384 megawatts, 96 cadascuna de les màquines. «El nou disseny de les turbines ens permetrà aconseguir una major potència amb un menor consum d'aigua», ha dit Llop. Pel que fa a la producció mitjana de la central hidroelèctrica de Mequinensa, és de 700 milions de kilowatts hora anuals. Quan finalitzen els treballs de modernització de la central de Mequinensa, Endesa farà un estudi de viabilitat econòmica de l'execució d'una inversió semblant a la central hidroelèctrica de Riba-roja d'Ebre.

Actualment, a la central de Mequinensa s'hi desplacen diàriament uns 50 treballadors. «No es requereix personal fix durant les vint-i-quatre hores del dia; de fet, totes les centrals d'Endesa s'arrenquen i s'aturen des de la unitat central que tenim a Lleida», ha assenyalat Llop. Així, el personal d'Endesa duu a terme les tasques de manteniment de les diferents centrals de la companyia i es desplaça d'un centre de treball a un altre. Bona part dels treballs estan informatitzats, de manera que no és necessari estar físicament a les instal·lacions, tot i que quan s'ha de fer una maniobra de comportes sempre hi ha personal present.

Mines carboneres

La presa de l'embassament de Mequinensa és un laberint de galeries amb cinc pisos, on es controla l'estabilitat de la mateixa i les filtracions d'aigua que té. Tot i que en aquestes galeries el degoteig d'aigua és constant, les pèrdues són inferiors a 20 litres cada dia. Des de l'interior d'aquestes galeries es pot constatar l'activitat minera que anteriorment hi havia a la zona, i encara s'observen a les parets les traces negres de carbó. «És una mostra del tipus de terreny que hi havia a la zona quan es va construir la presa de l'embassament», ha manifestat el responsable de producció hidràulica d'Endesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona