Economia

La DO Empordà preveu una verema un 20% inferior

El descens de la collita és per culpa del míldiu, que és especialment virulent

En algunes vinyes ecològiques el fong ha afectat més de la meitat de la producció

La qualitat del raïm és excel·lent

La DO Empordà ha ini­ciat la verema amb una set­mana o deu dies d’ante­lació segons la zona i la vari­e­tat, i amb una pro­ducció que es cal­cula que podria ser un 20% infe­rior res­pecte a altres anys. El gruix de la pro­ducció –gar­nat­xes i cari­nye­nes– es collirà durant l’agost i el setem­bre. Habi­tu­al­ment en tota la DO es recu­llen uns deu mili­ons qui­los de raïm.

El prin­ci­pal motiu d’aquest des­cens de la pro­ducció són les plu­ges que hi va haver a la pri­ma­vera. Això va fer que apa­regués el fong míldiu, que minva la capa­ci­tat pro­duc­tiva de la planta en danyar les fulles i els fruits, i “que aquest any és espe­ci­al­ment viru­lent”. El pre­si­dent de la comissió tècnica del Con­sell Regu­la­dor de la DO Empordà, Toni Roig, va expli­car ahir que “no es té memòria d’un any com aquest”, en què el fong afectés de forma tan impor­tant la pro­ducció del raïm. Aquesta incidència, segons Roig, afecta molt més els con­reus ecològics, ja que és un tipus de pro­ducció que no uti­litza pro­duc­tes fito­sa­ni­ta­ris que poden aju­dar a con­te­nir el fong. Per això en algu­nes vinyes ecològiques es cal­cula que el fong ha fet per­dre més de la mei­tat de la collita. Les dades de pro­ducció defi­ni­ti­ves no se sabran fins a finals d’octu­bre, ja que les con­di­ci­ons mete­o­rològiques de les pròximes set­ma­nes mar­ca­ran l’evo­lució de la madu­ració del raïm i deter­mi­na­ran el volum final de la verema del 2020.

Mal­grat la cai­guda de pro­ducció, el pre­si­dent de la comissió tècnica del Con­sell Regu­la­dor de la DO Empordà va avançar que la verema serà bona ja que el raïm que s’ha sal­vat del míldiu està sa, amb òptims nivells de gra­du­ació i aci­desa. Aquest fet per­met ser molt opti­mista res­pecte a les bones apti­tuds enològiques del raïm.

La DO Empordà agrupa una cin­quan­tena de cellers que tre­ba­llen vinyes de vari­e­tats autòcto­nes i tra­di­ci­o­nals per ela­bo­rar vins de gran qua­li­tat. La gar­natxa o lle­do­ner repre­senta una ter­cera part de la vinya empor­da­nesa, amb 572 de les 1.768 hectàrees plan­ta­des.

Des­taca espe­ci­al­ment la gar­natxa negra, amb 377 hectàrees, seguida de la blanca, amb 88, i la roja, amb 61. També hi ha una altra vari­e­tat, la gar­natxa peluda, més mino­ritària, amb unes 4 hectàrees plan­ta­des. Les cari­nye­nes (negra, blanca i roja) són l’altra vari­e­tat més repre­sen­ta­tiva de l’Empordà, amb 402 hectàrees, és a dir, el 22% de total.

La deno­mi­nació empor­da­nesa és una àrea amb una riquesa vari­e­tal exclu­siva, ja que és una zona vinícola que pro­du­eix totes les vari­e­tats de gar­nat­xes i cari­nye­nes. Les vari­e­tats autòcto­nes repre­sen­ten prop de dos terços del vinyar empor­danès. El per­cen­tatge de les vari­e­tats tra­di­ci­o­nals no ha dei­xat de créixer en els últims anys gràcies a l’aposta deci­dida dels viti­cul­tors empor­da­ne­sos per la gar­natxa i la cari­nyena.

Anu­al­ment, els cellers empor­da­ne­sos venen prop de sis mili­ons d’ampo­lles a més d’una cin­quan­tena de països.

LES XIFRES

10
milions
de quilos de raïm és el que cull la DO Empordà en un any tradicional.
6
milions
d’ampolles és el que venen els cellers de la DO Empordà a tot el món.
1.768
hectàrees
plantades de vinya, i una tercera part és garnatxa o lledoner.

Les vendes no són ni de bon tros les dels altres anys

La verema del 2020 serà atípica a causa de la pandèmia, que està afectant molt els cellers que formen part de la DO. Durant el confinament les vendes de vins empordanesos van baixar fins a un 80% perquè “els cellers petits treballem especialment i majoritàriament amb el sector de l’hostaleria”, que aleshores també estava tancat. Les vendes, però, es van recuperar quan els bars, restaurants i hotels van obrir portes. Però les vendes no són ni de bon tros com les d’altres anys perquè, segons va explicar Martí Vallès, propietari del Celler d’en Guilla, de Rabós d’Empordà i amb finques a Garriguella i a Mollet de Peralada, els “restaurants no han obert tots” i en el cas dels que han obert les compres aquest any “es fan quasi de caixa en caixa”.

Els productors vinícoles també han pres mesures per evitar contagis de coronavirus entre els seus treballadors. El personal de la vinya s’ha dividit en grups reduïts de cinc persones per evitar la propagació del virus. Controls de temperatura o l’ús d’hidrogel i distàncies són altres mesures que s’apliquen. En alguns dels cellers més grans s’han nomenat també coordinadors que assessoren la resta d’empleats i que vetllen pel compliment de les mesures decretades.

A més, els productors també han recordat que els temporers (uns 300) que treballen a les vinyes de l’Alt Empordà són persones “que viuen al territori i fan desplaçaments curts”. Això facilita que es pugui limitar la traçabilitat en cas que hi hagi una persona infectada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia