Hannun porta l’estratègia digital al món artesanal
La companyia dissenya i comercialitza en línia mobles fets a mà per artesans independents Ha obert una ronda de 3 milions d’euros
Amb només tres anys de vida, Hannun ha aconseguit validar un model de negoci força original basat a aplicar tota la potència de l’economia digital a un món tan poc evident com el del moble artesanal. Amb una facturació disparada, una xarxa de clients i proveïdors en creixement i l’ambició de donar a conèixer la marca en els mercats exteriors, els responsables de Hannun anuncien una ronda de finançament per aconseguir els 3 milions d’euros que necessiten. “Estem negociant amb fons d’inversió internacionals i ja han compromès mig milió”, explica Joan Álvarez, màxim executiu i un dels dos artífex de Hannun, conjuntament amb el fundador Mauri Badia.
Mai els ha faltat credibilitat davant els inversors grans o petits. Ni el 2018, quan van tancar una primera ronda de 200.000 euros per arrencar i fer el primer catàleg a la qual van acudir àngels inversors de Barcelona; ni a mitjans de 2019, quan van recaptar uns 360.000 euros més en una campanya de micromecenatge en què van participar treballadors, proveïdors i clients de la marca. “Va ser la més ràpida que es va tancar a Espanya aquell any”, subratlla amb orgull Álvarez. A finals de l’any passat, encara calia un nou impuls financer i el van aconseguir dels fundadors d’AB-Biotics, l’spin-off de la UAB per a la qual havia treballat Mauri Badia.
Més enllà del finançament i de l’estratègia de creixement del negoci, Hannun té un cor creatiu, amb un departament de producte que combina una part analítica, amb un motor de cerca que rastreja el mercat per detectar les tendències en mobiliari, i una altra més imaginativa, que transforma l’estadística en objectes desitjables.
La identitat de la marca rau en els mobles fets a mà, amb materials naturals, respectuosos amb el medi ambient i d’una confecció poc sofisticada. Les propostes del departament de producte es validen amb l’artesà que assumirà la fabricació -els primers eren de Catalunya, i ara també del País Valencià, Múrcia i Madrid- i després s’incorporen a la plataforma de venda. Les comandes arriben directament al productor, que fa la peça i posteriorment efectua l’enviament al client, gràcies a eines informàtiques. “Nosaltres no toquem el producte”, assenyala. El catàleg arribarà enguany a les 258 referències; no són gaires, per això l’objectiu és arribar a les 1.500 el 2021.
Lògicament, un altre element clau és la xarxa d’artesans. L’empresa va començar amb 8 i ara són 26, que donen feina a unes 150 persones. La intenció és anar-ne incorporant més. Amb ells es pacta un preu per article al qual s’afegeix el marge que es queda Hannun.
L’altre pilar del negoci és el màrqueting digital, molt centrat en les xarxes socials i en les prescripcions dels influencers. L’objectiu és fer créixer la marca aquí, però també a l’estranger. Precisament la ronda actual té com un dels objectius impulsar la internacionalització. “La fita és posicionar-nos molt ràpidament en un mercat incipient creant barreres d’ingrés”, diu el CEO. Actualment el 40% de les vendes són a l’exterior, malgrat que no s’ha fet cap esforç de comercialització específic.
Aquest any, ha estat força irregular. El confinament per la covid-19 va fer caure la facturació un 80% inicialment per després disparar-la. La previsió és tancar el 2020 amb unes vendes brutes de 5 milions d’euros.
HANNUN
Digitals i ecològics
Mauri Badia, fundador, i Joan Álvarez, CEO, es reparteixen les funcions. Álvarez, que acumula dinou anys muntant empreses tecnològiques, era el responsable de l’oficina de Barcelona de la incubadora Denium quan va rebre la proposta de Badia de sumar-se al projecte. Es va convertir en soci al 50% amb la missió de portar l’estratègia digital, el màrqueting en línia i tirar endavant les rondes de finançament. Badia manté recte el timó de la nau: “Som disruptors, però ens volem guanyar la vida deixant un impacte positiu al planeta”, diu.