Economia

Càrniques Juià inverteix 35 milions en un escorxador per vendre porc als EUA

La nova instal·lació serà annexa a la nau que té al poble i donarà feina a 300 persones

El delegat del Govern, Jordi Martinoy, va visitar ahir Càrniques Juià i va mostrar el suport de la Generalitat per les empreses agroalimentàries que només a les comarques gironines donen feina a unes 15.000 persones.

A Càrniques Juià especegen 6.000 porcs diaris –30.000 a la setmana–, segons va explicar ahir el subdirector de l'empresa, Xavier Roca. Actualment hi treballen 500 persones i tota la carn que especegen prové d'escorxadors catalans i de la franja de Ponent. L'empresa és eminentment exportadora, ja que el 80% de la carn la ven a l'exterior. El seu principal mercat és França, seguida d'altres països com ara Portugal, Alemanya, Rússia, Corea del Sud, Hong Kong i Sud-àfrica.

Un dels objectius principals de l'empresa és arribar a exportar als Estats Units i a la Xina, però no ho pot fer, perquè les normatives d'aquests països els obliguen a no trencar la cadena del fred en el procés productiu de la carn. És per això que l'empresa preveu ampliar les seves instal·lacions per construir un escorxador. «Ens trobem que ens han tancat les portes de mercats com la Xina que volen que sacrifiquem i especegem els porcs en un mateix emplaçament», va dir Roca. El projecte, que ha topat amb l'oposició dels veïns, té una inversió de 35 milions, donarà feina a 300 persones i la voluntat és que en un termini de quatre anys estigui en funcionament. Per fer l'escorxador caldrà un conveni urbanístic amb l'Ajuntament a través del qual el consistori rebrà 900.000 euros.

Uns 15.000 treballadors a les indústries agroalimentàries

El delegat de Govern, Jordi Martinoy, va explicar ahir que el 2009 les comarques gironines tenia 15.069 treballadors afiliats a la seguretat social que pertanyien a les indústries càrnies. D'aquests, 4.677 són d'indústries de la comarca de la Selva; 3.215, de la Garrotxa, 3.141, del Gironès i 1.455 de l'Alt Empordà. La resta es reparteixen entre les indústries del Ripollès, el Pla de l'Estany i el Baix Empordà.

La indústria agroalimentària és una de les que millor està aguantant la crisi a les comarques gironines. «Les exportacions gironins es van reduir el 2009 menys que les de Catalunya i les del conjunt de l'Estat gràcies al comportament del sector agroalimentari», va dir Martinoy. Un estudi de la Cambra de Comerç de Girona situa les exportacions del subsector de Carns i Despulles Comestibles com a «determinant per compensar la tendència a la baixa el conjunt de vendes gironines a l'exterior, amb un 1,26% de més el 2009». També van experimentar creixements els transformats carnis (+4,64%).

Nova sala d'especejament a Celrà

Un altre dels projectes de l'empresa és construir una nova sala d'especejament al polígon industrial de Celrà. La planta, que està previst que entri en funcionament a mitjan del 2011, té un pressupost de 12 milions d'euros i permetrà donar feina a unes 500 persones més. Amb aquesta nova empresa, els directius de Càrniques Juià preveuen que en un termini mitjà es tracti el mateix volum de carn que la sala de Juià, tot i que inicialment creuen que se sacrificarà entre 1.500 i 2.000 porcs diaris «i en un termini de 3 o 4 anys arribar als 6.000 de la planta de Juià i estabilitzar-nos en un mercat tan potent com la Xina, que tot i que és el mercat mundial on es crien i maten més porcs, sempre hi ha productes deficitaris». Entre les tres plantes, l'empresa ocuparà 1.300 persones. Càrniques Juià va tancar el 2009 amb una facturació de 260 milions d'euros, un 10% més que l'any anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona