Opinió

Algunes lliçons de la crisi

Els problemes que genera qualsevol crisi poden servir per aprendre dels errors. La crisi actual ens ofereix algunes lliçons. Immobiliàries, bancs i compradors estaven convençuts que l'habitatge sempre pujaria fins l'infinit. Cal recordar que el preu de qualsevol bé no pot allunyar-se massa del que és el seu valor raonable. Feia uns quants anys que el Banc d'Espanya, i d'altres organismes internacionals ja avisaven que el preu de l'habitatge estava sobrevalorat en un 30%. Quan l'habitatge toqui fons, i sembla que en alguns llocs ja ho ha fet, i després d'un temps d'estancament es possible que d'ací a uns anys tornem a veure pujades de preu més enllà de la inflació i fora de tota lògica. De fet, al llarg dels darrers cent cinquanta anys l'habitatge ha tingut més de 20 períodes de baixada que han anat seguits de pujades. Tant l'habitatge com la borsa, quan puja, acostuma a anar més enllà del que és raonable i, quan baixa, arriba més avall del seu valor real. Per això, convé comprar després d'una baixada i vendre quan està pujant molt.

També han aparegut problemes amb les inversions financeres, com les de Madoff o Lehman Brothers, que a l'Estat espanyol han provocat pèrdues de milers de milions d'euros a molts inversors. Les inversions esmentades eren incomprensibles, fins i tot per a experts en finances. Cal anar amb compte amb rendibilitats molt superiors a les del mercat que no estiguin ben documentades i suportades per auditories fiables. Madoff estava auditat per un auditor jubilat que treballava en unes oficines de 7 metres quadrats i que tenia Madoff com a únic client durant els darrers quinze anys. En aquest cas, la lliçó és invertir només en productes que s'entenguin i que ens convinguin, ja que a vegades el producte financer que ens volen vendre només interessa a la entitat que ens l'ofereix i no a nosaltres. Un tema que sorprèn és que, després de tot el que està succeint, tornin a fer publicitat de productes d'inversió d'alt risc i de comprensió difícil per als inversors. I encara no s'han introduït limitacions a les operacions especulatives amb valors que aposten per la baixada de les borses. Aquests productes han estat una de les causes dels sotracs que han patit els mercats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]