L’atur recula però encara és un 21% més alt que fa un any
La xifra de desocupats cau per sota del mig milió en el primer trimestre, però encara supera en 88.100 persones la del març del 2020
135.500 llars tenen tots els membres actius sense feina
Les dades de l’atur van retrocedir en el primer trimestre de l’any, però la xifra de desocupats a Catalunya continua sent alarmant i molt superior. Segons les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) difoses ahir per l’institut estadístic espanyol, INE, entre el gener i el març la xifra d’aturats es va escurçar respecte al tancament del funest 2020 i va quedar just per sota de la cota psicològica del mig milió d’aturats, 499.700. Aquest cens deixa una taxa d’atur d’un 14,3% i implica una disminució de 38.200 persones a les llistes del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) respecte a l’últim trimestre de l’any passat, però també indica que encara hi consten 88.100 persones més, un 21,4% més que just ara fa un any i que en els últims dotze mesos s’han destruït 77.300 llocs de treball.
Pel conseller de Treball, Chakir el Homrani, les dades indueixen a fer una “valoració positiva”, que ja s’intuïa en l’EPA anterior, on es detectaven “brins verds”, amb més ocupats i menys aturats. Al marge d’aquest canvi de tendència “que cal consolidar”, el responsable de Treball va assenyalar aspectes “preocupants” del mercat laboral, començant per la desigualtat que fa que la taxa d’atur de les dones sigui 2,8 punts superior a la dels homes i la persistència de l’atur de llarga durada, que “s’està cronificant”, com per exemple la desocupació entre els joves, que encara és d’un 24,3%. Finalment, El Homrani també va subratllar que encara hi ha 135.500 llars a Catalunya els membres actius de les quals estan a l’atur. Pel conseller, es fan necessaris canvis estructurals en el mercat de treball, com ara l’abordatge de la derogació de la reforma laboral. Dins d’aquesta, el titular de Treball creu que cal recuperar l’autorització administrativa dels ERO.
Preguntat per la seva opinió al voltant del munt de reestructuracions que s’estan produint en sectors com ara la banca o la distribució, El Homrani va diferenciar els ERO del sector industrial, en què “es negocia i es busca un acord entre les parts”, i els expedients que es presenten a escala estatal i que, tot i que afecten Catalunya, no donen marge a la Generalitat per actuar com a autoritat laboral, com ara els de la banca.
Per la seva banda, els sindicats UGT i CCOO, que ahir escalfaven motors amb vista al Primer de Maig amb la convocatòria de manifestacions estàtiques a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Igualada i Tortosa, van minimitzar qualsevol optimisme respecte a les dades, Per Javier Pacheco, secretari general de CCOO, l’atur s’ha reduït bàsicament en el sector serveis, “vinculat a la precarietat crònica que afecta treballadors i treballadores del sector. Camil Ros, el seu homòleg a la UGT, per la seva banda, va denunciar que les dades de l’EPA amaguen una realitat, i és que “s’està reduint l’atur però també la població activa”, i va exigir “que cap responsable polític digui que estem sortint de la crisi, perquè seria una irresponsabilitat”.
LES XIFRES
Preocupació per la planta de bateries elèctriques
Javier Pacheco i Camil Ros no van amagar la seva preocupació per la possibilitat que la planta de bateries que ha de fornir, entre d’altres, la producció de vehicles elèctrics de Seat de Martorell, no acabi a Catalunya. Els líders de CCOO i UGT es van mostrar molt pessimistes en aquest sentit i van fer una crida a les administracions perquè facin tots els esforços perquè la factoria no acabi situada en algun altre territori de l’Estat, atès que n’hi ha molts que se la disputen. Pacheco va recordar que, si no és als terrenys de Nissan quan aquesta es tanqui, “n’hi ha d’altres al costat de Martorell”. Per la seva banda, Ros va retreure al govern de la Generalitat que estigui “desaparegut” tant en aquest tema com en el de la reindustrialització de Nissan. “Estem fent tard”, va reblar.