Economia

economia

Vandellòs II obté la llicència per operar durant 10 anys més

Als altres dos reactors catalans (Ascó I i II) també se'ls esgota el permís l'any que ve i l'hauran de renovar

El Ministeri d'Indústria ha atorgat a les propietàries de la central nuclear Vandellòs II, Endesa (72%) i Iberdrola (28%), la renovació de l'autorització d'explotació per un període de deu anys. El permís entrarà en vigor a partir del 26 de juliol, quan expira l'actual llicència.

Abans de la concessió del govern espanyol, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va emetre un informe favorable a la renovació, tot i que les valoracions de l'ens només són vinculants en cas de desaconsellar la continuïtat. La decisió del CSN es va adoptar per unanimitat. Ara, quan s'esgoti la nova autorització, Vandellòs II haurà arribat a una vida pròxima als 33 anys. Tres anys abans haurà de sol·licitar una altra renovació per aspirar a complir la vida útil, fixada en general en els 40 anys.

L'any que ve també s'esgoten les llicències d'explotació comercial de les altres dues plantes catalanes que gestiona l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), Ascó I i II, que hauran de sotmetre's al mateix procediment abans de continuar operant 10 anys més que gairebé esgotarien la vida útil dels dos reactors. La portaveu de l'ANAV, Montse Godall, va valorar ahir molt positivament la decisió del govern estatal.

LA XIFRA

220
milions
es va gastar l'ANAV a Vandellòs II el 2009 entre inversions i despeses d'operació de la central.

L'Entesa i el consens per l'MTC

El senador republicà de l'Entesa, Pere Muñoz, va presentar ahir, un dia després de la intranscendent compareixença del ministre Miguel Sebastian, una moció per forçar la cambra a demanar al govern estatal el màxim consens social i institucional, “sobretot en relació amb les comunitats autònomes afectades”, abans de designar la seu del magatzem de residus a què aspira Ascó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia