Economia

La ratafia es professionalitza a Santa Coloma de Farners

L’obrador de La Sobirana farà que per primer cop s’embotellin ratafies al municipi

Tres joves són els socis fundadors de la iniciativa, que s’ha constituït com a cooperativa

A Santa Coloma de Farners s’elaboren moltes ratafies casolanes; fa uns anys se’n van presentar 254 a concurs. La novetat però, és que enguany s’ha estrenat obrador professional: a la tardor per primer cop, es comercialitzaran ratafies elaborades i embotellades a Santa Coloma de Farners. Fins ara tot i ser concebudes al municipi la fabricació s’havia de fer en altres llocs. Els responsables d’aquesta evolució són tres joves del municipi, Ernest Morell, Pau Pujol i Pau Torra, al capdavant de La Sobirana, que segons les seves pròpies paraules “s’han llançat a la piscina”.

Gastronomia i tradició

La Sobirana va néixer el 2018 com a cooperativa de treball associat amb l’objectiu de difondre la cultura i l’univers dels licors tradicionals i casolans. El primer pas va consistir a dedicar-se a organitzar i promocionar activitats guiades que acostin al públic tota la cultura gastronòmica dels licors, els coneixements etnobotànics per elaborar-ne i sobretot el món de la ratafia: tastos maridats de ratafies d’autor amb productes de la Selva, rutes pel nucli antic de Santa Coloma de Farners per explicar la relació entre aquesta vila i aquest licor, i l’activitat estel·lar que acaben sent els tallers d’elaboració de ratafia, que ja organitzava la Confraria de la Ratafia i que ara es programen conjuntament.

A partir de l’experiència d’un projecte similar, la cooperativa Tres Cadires, d’Arbeca (Garrigues), “es va forjant la possibilitat que fins aleshores només era un somni, produir licors propis” explica Pau Pujol. La Sobirana Cooperativa va fer el pas el 2019, produint dos licors germans, El Penjat, licor de taronja recuperant una recepta tradicional, i La Penjada, primera ratafia cooperativa que es fan a l’obrador d’Arbeca.

La pandèmia va parar un temps les expectatives però va servir també per repensar el projecte i plantejar la necessitat de tenir un obrador propi que permeti elaborar ratafia comercial per primer cop a la denominada capital mundial de la ratafia. Per arrancar el projecte es van proposar participacions (500 euros) que van ser tot un èxit: en tretze dies es van vendre els 50 títols participatius i obtenir els 25.000 euros necessaris per disposar del local al centre de Santa Coloma, començar a equipar-lo i al maig es va inaugurar l’obrador.

Més licors artesanals

En aquest procés han rebut el suport del món ratafiaire local però també de professionals com Xavier Codina, de Ratafia Russet, d’Olot. L’obrador neix amb la perspectiva de poder produir prou ampolles que el facin viable aglutinant produccions de col·lectius locals que fins ara s’embotellaven en altres llocs com les marques de les ratafies 1842, la ratafia Corriols (del col·lectiu No a la Mat), i la Roca Guillera. A més l’obrador es posa també al servei d’altres productors s artesanals de licors com licor de cafè o de llimona. Les tines d’acer inoxidable s’obren pas entre les garrafes de vidre i Santa Coloma de Farners passa a ser un municipi de producció professional de ratafies.

LES XIFRES

40
edicions.
La Fira de la Ratafia de Santa Coloma 2021 que es farà a la tardor celebrarà aquesta efemèride
20
anys
fa que la Confraria de la Ratafia va iniciar els primers tallers d’elaboració de ratafia, ara en plena expansió

Conveni de col·laboració amb la Confraria

Tot que es tracti de dues iniciatives ben diferenciades la col·laboració és constant entre el projecte de la cooperativa La Sobirana i la tasca de la Confraria de la Ratafia. Per formalitzar el marc de relacions entre les dues parts el proper 10 de juliol –coincidint amb el darrer taller de ratafia d’aquesta temporada–, s’oficialitzarà la firma del conveni de producció de la marca de ratafies 1842, basades en les receptes més antigues conegudes fins ara a Catalunya i que daten d’aquest mateix any de la mà de Francesc Rosquellas. Aquest conveni permetrà a La Sobirana comercialitzar aquestes ratafies fora del terme municipal, un mercat fins ara poc explorat i part de les vendes es revertirà al pressupost de la Festa de la Ratafia, organitzada per la Confraria el segon cap de setmana de novembre. Entre altres punts acordats hi ha el compromís que cada any es produirà i embotellarà la millor ratafia local (seleccionada en el concurs organitzat per la Confraria), en les instal·lacions de la Sobirana i doncs a Santa Coloma, cosa que no passava fins ara (només es va iniciar amb l’última ratafia guanyadora). En paral·lel la Confraria es podrà centrar en el gros de les seves activitats, que són l’organització del Mercat de les herbes (al maig), els tallers d’elaboració al juny i juliol i la Festa de la Ratafia del novembre ( amb l’Ajuntament), i que enguany celebrarà la 40a edició. Els 42 confrares de l’entitat coordinen aquestes activitats a més d’una trentena de “joves confrares” i prop d’un centenar de “petits confrares”.

Temporada alta de tallers i hora de xinxollar garrafes

E.C

Dos aquest cap de setmana i l’últim de la temporada serà el 10 de juliol. Entre la Confraria de la Ratafia i La Sobirana s’hauran organitzat una desena de tallers d’elaboració de ratafia des del mes de juny i són més d’un centenar de persones que s’han iniciat a l’elaboració d’aquest licor. Xavi Amat, secretari de la Confraria, confirma que aquesta activitat no para de créixer i especialment enguany, possiblement per un efecte postpandèmia. “Fa vint anys érem els únics que fèiem un taller, ara potser se’n fan un centenar arreu del país i ens n’alegrem” diu Amat. Explica que el perfil dels assistents és totalment intergeneracional, des de famílies, gent gran i més jove. La procedència dels participants que en els primers anys era bàsicament local i de proximitat s’ha anat ampliant des de fa set o vuit fins al punt que en l’actualitat entre un 70% i un 80% dels assistents ve de l’àrea de Barcelona, el Maresme, i fins i tot les terres de Lleida.

Un dels primers tallers

organitzat al 2007 per la Confraria; a sota una sessió més recent ja amb el guiatge dels representants de La Sobirana


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona