Empreses

CONTRA XIFRADA

MAIALS ES BANYA EN OLI

És la quantitat
que pot
elaborar anualment el nou molí d'oli de Maials, el més gran que s'ha fet a Lleida

2 M kg


Maials és un petit poble del sud de les comarques de Lleida –pertany a la comarca del Segrià– que no arriba als 1.000 habitants, segons el padró del 2009. La població, que està envoltada de camps d'oliveres, pot presumir de disposar del molí d'oli més gran de la demarcació. El 22 de juliol, el conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, va presidir l'acte d'inauguració de la instal·lació, una de les més modernes del Principat.

El molí de Maials té capacitat per processar uns 350.000 quilos d'olives diaris treballant vint-i-quatre hores al dia. En un any, pot arribar a moldre fins a nou milions de quilos d'olives, o el que és el mateix, pot arribar a produir a l'entorn de dos milions de quilos d'oli verge extra. A més, es tracta del primer molí de les comarques de Lleida que disposa d'un sistema de doble pesatge, de manera que es poden fer dues descàrregues d'oliva al mateix temps. Això permet agilitar el procés de descàrrega de les olives i fa que el temps que transcorre des que són collides al camp fins que són mòltes sigui el mínim possible. Aquesta reducció de temps contribueix a garantir la màxima qualitat de l'oli que es produeix en aquest molí lleidatà.

Les instal·lacions disposen, d'altra banda, de dues grans zones d'emmagatzematge, que contribueixen a millorar la funcionalitat del conjunt. La primera zona té capacitat per a un milió de quilos d'oli i l'altra per a mig milió. A banda, també disposa d'una envasadora amb capacitat per envasar fins a 2.500 litres per hora. Tot plegat fa que l'equipament de Maials ocupi una superfície de 4.500 metres quadrats.

La creació d'aquesta infraestructura té la gènesi en l'acord de quatre cooperatives del Segrià i les Garrigues: la del Camp Foment Maialenc, l'Agrícola d'Almatret, la del Camp de Cogul i la del Camp de Granyena. De totes aquestes, la més important per volum és la de Maials, i entre totes sumem a l'entorn de 1.100 socis.

La posada en marxa del molí és un important pas en la modernització del sector oleícola, tal com ha constatat el conseller Llena. L'impuls dels maialencs entronca amb la història de la mateixa Cooperativa del Camp Foment Maialenc, que va néixer el 1917 per iniciativa d'uns pagesos que pretenien comercialitzar oli d'oliva. Ja el 1919 compren el primer molí, que va suposar el punt de partida d'un constant creixement de l'entitat.

Ara, 91 anys després de la compra d'aquell molí, Maials disposa d'un equipament únic que incorpora com a gran novetat una caldera de cremat ecològica que permet eliminar totalment la utilització de gasoil en el procés de cremar el pinyolet de l'oliva. Segons Joan Segura, president de la cooperativa de Maials, l'opció per aquest sistema els permetrà, a més, estalviar 15.000 euros anuals en gasoil. La reducció de costos fa que la despesa que genera el molí sigui semblant a la de fa quinze anys.

La creació del molí ha suposat una inversió de dos milions d'euros, 700.000 dels quals han estat aportats pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat en el marc del pla de modernització de les cooperatives.

Aquest procés d'innovació és imprescindible en un sector que, segons explica Joan Segura, travessa un dels pitjors moments econòmics de tota la seva història. Ja l'abril del 2009, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya va denunciar que el preu del quilo d'oli d'oliva estava per sota dels dos euros, circumstància que no es produïa des de novembre del 2002. Les coses estan lluny de millorar aquest 2010. Segura explica que el resultat econòmic del sector està entre un 20% i un 30% per sota de l'assolit el 2009. Per Segura la situació és “crítica”, tot i que es mostra esperançat que la situació es pugui reconduir en el segon semestre. Els motius de la caiguda dels preus que cobren els productors es troben en la introducció dels productes que provenen d'altres països, sobretot de fora de la UE. Els seus preus són més competitius, perquè els costos són menors, entre altres coses, manifesta Segura, per la falta de controls sanitaris. El president de la cooperativa de Maials defensa que davant la comercialització d'olis refinats només es pot conscienciar el consumidor de les virtuts i la seguretat alimentària que proporciona el consum d'oli d'oliva verge català amb denominació d'origen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Detenen tres pagesos gironins per les destrosses als pous de l’Alt Empordà del mes d'abril

FIGUERES
SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona