El govern ubica els alguers en un mapa GPS per protegir-los dels ancoratges
El plànol es pot carregar en una aplicació gratuïta de navegació
El fondeig sobre praderies destrueix els ecosistemes de reproducció d’alguns peixos
La Generalitat ha elaborat un mapa cartogràfic que, conjuntament amb una aplicació gratuïta, la CarryMap, les embarcacions podran conèixer on s’ubiquen els alguers al litoral català i poder evitar així fondejar-hi a sobre. L’objectiu d’aquesta aplicació és posar a l’abast de tothom els boscos marins existents al litoral català, per tal de minimitzar possibles afectacions i impactes negatius que pugui ocasionar el fondeig lliure. Ancorar sobre praderies pot destruir ecosistemes de reproducció d’espècies com ara l’escórpora, la sèpia, el roger o l’orada. A més, els herbassars “són molt fràgils” i els impactes que hi generen les activitats humanes fa que aquests hàbitats, que tenen una recuperació molt lenta, s’hagin de tractar amb cura.
Actualment a Catalunya hi ha uns 33.000 amarradors per a embarcacions en instal·lacions portuàries, una xifra molt indicativa del gran nombre d’embarcacions d’esbarjo que hi ha actualment. “S’ha de poder compaginar l’oci amb la preservació del territori”, va dir ahir la consellera del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, en un acte que es va fer a l’Escala (Alt Empordà) per conèixer in situ algunes praderies de posidònia que hi ha a la zona.
El CarryMap permet localitzar l’embarcació i conèixer on s’ubiquen els boscos de fanerògames al litoral català a través del dispositiu mòbil i sense connexió a internet.
Al llarg del litoral català hi ha una extensió d’unes 9.300 hectàrees de praderies de fanerògames marines. L’espècie més coneguda és la Posidonia oceanica (endèmica del Mediterrani i protegida per normatives ambientals), però també s’hi poden trobar altres plantes com la Cymodocea nodosa i la Zostera noltii.