Economia

La Justícia desbloqueja els 34 milions restants del rescat a Plus ultra

El jutjat d’Instrucció número 15 de Madrid ha desbloquejat el lliurament dels 34 milions d’euros que Plus Ultra tenia encara pendents de rebre en concepte del rescat públic acordat pel Fons d’Ajuda a la Solvència de les Empreses Estratègiques de la SEPI, amb la finalitat d’evitar la seva fallida.

En un acte al qual ha tingut accés Efe, el jutge en funcions de substitució, Jaime Serret, atén les al·legacions de la companyia i l’escrit de la Fiscalia de Madrid, que es va mostrar partidària d’aixecar el bloqueig perquè no aprecia delicte i per a evitar una situació de falta de liquiditat a clients i creditors.

D’aquesta manera, el jutge revoca l’acte dictat el passat 22 de juliol per la titular del jutjat, Esperanza Collazos, que va suspendre el rescat a l’espera que l’aerolínia el justifiqués com a mesura cautelar en la recerca pel presumpte frau en la concessió d’aquesta ajuda.

El magistrat recupera els arguments del Ministeri Públic, i reconeix que “és cert” que, de moment, “no hi ha el més mínim indici” dels fets que denuncien tant el PP com Vox, personats en la causa com a acusació popular. En la seva opinió, totes dues parts s’han limitat “a transcriure articles del Codi Penal i la seva jurisprudència, sense enfilar-lo amb els fets denunciats”.

Tant és així que, prossegueix, ara com ara “no apareix delicte de suborn davant l’absoluta falta de referència a l’obsequi o contraprestació pel presumpte atorgament fraudulent de l’ajuda financera a Plus ultra”.

El mateix passa amb el presumpte tràfic d’influències, “perquè tampoc hi ha cap referència” al fet que es beneficiés a l’aerolínia per possibles raons d’amistat, parentiu o jerarquia.

És més, recorda, el rescat, que ascendeix a 53 milions d’euros, va ser aprovat “després del filtre dels informes d’un assessor financer extern i un assessor legal extern, els qui van comprovar el compliment” dels requisits.

Arribats a aquest punt, el jutge analitza la mesura, i conclou que “ara com ara”, mancant el peritatge acordat, avançar que Plus Ultra no podrà retornar els 34 milions d’euros que resten és “un risc hipotètic”, perquè “només se sustenta en les al·legacions de les acusacions populars”.

A més, mantenir bloquejada aquesta quantitat “suposaria en la pràctica la fallida definitiva de Plus ultra, amb el perjudici consegüent per als passatgers que han comprat bitllets a compte i la resta dels creditors”.

Per tot això, estima el recurs de reforma de l’aerolínia i dona llum verda al lliurament dels diners públics, el qual “permetria la viabilitat de l’empresa i la consegüent devolució dels préstecs a l’Administració”.

El passat 9 de març, el Govern va aprovar el rescat de Plus ultra amb 53 milions d’euros en préstecs del Fons de Suport a la Solvència de les Empreses Estratègiques de la SEPI. Això va suscitar les crítiques dels seus competidors i dels partits de l’oposició, entre ells el PP, que va sol·licitar la creació d’una comissió de recerca en el Congrés en considerar que és una empresa espanyola “no estratègica” amb gran pes de capital veneçolà i panameny.

Plus Ultra va ser la segona línia aèria, després d’Air Europa, a rebre ajuda d’aquest fons, creat el juliol de 2020 per a donar suport a empreses estratègiques solvents i viables a les quals la pandèmia de la Covid-19 ha posat en una situació difícil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona