Economia

Alerten del projecte d’una línia de molt alta tensió que creuaria l’Ebre i Tarragona

La promou un clúster eòlic aragonès i l’estudi d’impacte ja surt publicat al BOE

La plataforma Xarxa Sud, fundació que agrupa associacions i entitats contràries a agressions mediambientals i especulatives, ha alertat que l’avantprojecte del clúster de renovables del grup saragossà Forestalia inclou una línia de molt alta tensió (MAT) que creuarà les Terres de l’Ebre i Tarragona fins a la subestació de Begues. El conjunt de parcs eòlics va rebre, el setembre del 2020, el permís per accedir a aquesta subestació. La línia d’evacuació travessa molts municipis on altres parcs eòlics han rebut informes favorables d’emplaçament de la Ponència d’Energies Renovables. “Els projectes no van a un lloc i no a un altre perquè sí”, alerta Xarxa Sud. Les entitats adverteixen que la MAT “trinxarà zones preservades del territori”.

El BOE (Butlletí Oficial de l’Estat) del 28 de juliol passat publicava el procés d’informació pública de l’estudi d’impacte ambiental i la sol·licitud d’autorització administrativa prèvia d’un macroprojecte energètic que inclou una nova línia de molt alta tensió que creuarà el sud de Catalunya. Es tracta d’un conjunt de parcs eòlics anomenat Clúster Begues.

Inclou la central fotovoltaica Jaime I a Lechón (Saragossa) i a Cucalón (Terol), i quatre parcs eòlics amb 32 aerogeneradors. L’anunci del BOE indica que la infraestructura d’evacuació afecta les províncies de Saragossa, Terol, Tarragona i Barcelona. La inversió prevista supera els 378 milions d’euros.

En concret, la MAT, que tindrà 180 quilòmetres només a l’Ebre i Tarragona, passaria pels municipis ebrencs d’Ascó, Batea, Corbera d’Ebre, Gandesa, Garcia, la Fatarella i Móra d’Ebre, i creuaria tot el Camp de Tarragona afectant els termes municipals d’Alcover, Alforja, Almoster, Bràfim, Duesaigües, el Masroig, el Milà, Falset, la Bisbal del Penedès, la Selva del Camp, l’Albiol, l’Aleixar, l’Arboç, Llorenç del Penedès, Masllorenç, Montferri Nulles, Pradell de la Teixeta, Puigpelat, Riudecols, Rodonyà, Sant Jaume dels Domenys, Vallmoll, Valls, Vilabella.

L’ambientòleg Joan Pons assegura que el projecte i sobretot la MAT “generaran elevats impactes” perquè és un “nou eix vertebrador” en una zona on ja hi ha altres línies de tensió. Pons alerta que aquests grans clústers energètics “repeteixen” el model de concentració de la producció en “determinats territoris” que necessiten grans infraestructures d’evacuació. També des de Xarxa Sud, Mike Holt lamenta que el decret d’emergència climàtica del govern no estigui fomentant un model de producció energètica distribuïda i propera a les grans àrees de consum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona