Economia

anàlisi

Tenim futur a Europa i al món

“La Mediterrània serà, segons els experts, l'àrea de creixement”

El futur del Camp de Tarragona ens el juguem a Europa i al món, globalitzat i interconnectat, tal com ens ha confirmat dissortadament la crisi més profunda dels darrers 80 anys amb orígens al sistema financer dels Estats Units i conseqüències nefastes en les economies locals. Per això hem de ser capaços d'alçar la mirada i pensar com a espècie –tal com proposa l'ecòleg Ramon Folch– en els reptes que tenim com a territori, per situar-nos i reivindicar-nos en el mapa internacional.

És imprescindible que internacionalitzem l'economia i treballem plegats per aconseguir-ho, modernitzant com estem fent el sector turístic i dotant-lo de valor afegit amb una àmplia i potent oferta cultural i patrimonial des del Pla de Competitivitat de la Tàrraco Romana i el Parc Tecnològic de Turisme i Oci de Vila-seca fins a les fires gastronòmiques i enològiques de reconegut prestigi i abast nacional; treballant plegats per assegurar la competitivitat del clúster químic de Tarragona, que és la indústria amb més exportacions de tot Catalunya; esdevenint també un referent en el desenvolupament d'energies renovables a nivell mundial, amb el projecte Zèfir d'eòlica al mar que impulsa l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya, o els assentaments logístics de Reus-Tarragona, Montblanc, Vila-rodona i el Baix Penedès que generaran llocs de treball al sud de Catalunya i asseguraran la implantació d'empreses sense perill de deslocalitzacions.

Però tenim assumptes pendents que hem de defensar plegats, un dels principals és l'execució del Corredor del Mediterrani, una infraestructura imprescindible per connectar-nos amb el cor d'Europa des de la perspectiva empresarial. És una prioritat per al govern l'impuls del projecte pel que fa al ferrocarril i al tràfic de mercaderies i fa falta que ho sigui també per Europa. També la línia d'alta velocitat que ha d'enllaçar el Camp de Tarragona amb la frontera francesa serà clau per al desenvolupament econòmic i social del territori, per assegurar la competitivitat del teixit industrial i obrir-nos al món, com ja fan el port de Tarragona i l'aeroport de Reus. La Mediterrània serà, segons els experts, l'àrea de creixement dels pròxims anys. Es calcula que hi haurà mil milions de persones, un nivell i volum de negoci semblant als actuals de la Xina o l'Índia. El desplaçament del centre de gravetat que pronostiquen els experts cap al sud ens beneficia i al Camp de Tarragona tenim les eines i els projectes per atraure inversions i demografia, tal com hem fet durant els anys de creixement econòmic. Però cal fer les coses bé portes endins, cooperant i superant localismes i reticències, i a l'exterior, apostant per la promoció conjunta, amb un portal a la xarxa del Camp de Tarragona que presentarem aviat. Sota la tutela del Patronat Catalunya-Món, l'impulsem administracions i entitats econòmiques i socials perquè tenim territori per exhibir, des d'una universitat d'excel·lència com la URV fins a projectes de recerca com ara el Tecnoparc de Reus, basat en la salut i la nutrició, o d'innovadors com el Viver de Celleristes de Barberà de la Conca, que ha estat possible per l'arribada de fons europeus, com d'altres que ens plantegem per continuar innovant, com és el cas del Centre de Foment de l'Oli de Cabacés.

I tot això ha d'encaixar en una Europa que ha d'avançar clarament per tenir un govern econòmic únic, que permeti anivellar els poders i evitar que, com fins ara, l'econòmic prevalgui sobre el polític. Hem de tenir molt clar que el futur passa per la innovació i el coneixement, que un dels principals reptes serà assegurar el subministrament elèctric i abordar decididament el problema del canvi climàtic, i que l'Europa de tots ha de ser l'Europa de la igualtat d'oportunitats per als ciutadans, primer, i per als territoris, després. I cal, tanmateix, que la UE esdevingui un actor fort al món i sigui el model per als països emergents, i hi afegiria també per als territoris com el nostre, que volem créixer i ser reconeguts al món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les exportacions gironins creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona