Economia

La fi del 2000 E esfondra un 24% la venda de cotxes

Les matriculacions trenquen una tendència de deu mesos creixent per l'acabament de l'ajut de 2.000 euros a la compra

El sector demanarà al ministre d'Indústria que recuperi els estímuls

S'ha acabat el “miratge” en què vivia l'automòbil, com va admetre ahir Ganvam, una de les patronals del sector. El pla 2000 E d'ajuts a la compra de cotxes va revitalitzar les vendes des del setembre passat, però el seu esgotament, entre el maig i el juny depenent dels concessionaris, ha trencat una tendència de deu mesos i ha provocat una caiguda interanual del 24% de les matriculacions al juliol. Les vendes, el mes passat, van ser de 12.400 turismes a Catalunya, segons les dades d'Anfac, 4.600 menys que al juny, mes en què habitualment les xifres són semblants o inferiors.

I és que aquesta caiguda s'ha produït precisament al juliol, un mes tradicionalment bo per a les vendes d'automòbils nous, ja que els compradors s'afanyen a canviar el cotxe abans de marxar de vacances. I és que els 2.000 euros amb què el govern estatal, la Generalitat i, sobretot, els concessionaris ajudaven a la compra d'un cotxe, i la perspectiva que s'acabava l'ajut, van fer avançar la decisió a milers de persones. Tampoc no es pot oblidar l'efecte de l'augment de l'IVA del 16% al 18% al juliol.

Les conseqüències de l'esgotament del pla es fa evident observant les vendes per canals: en particulars han caigut un 37,7% mentre continua pujant en les empreses i per al lloguer, que pràcticament no es podien beneficiar dels ajuts.

De poc ha servit, doncs, l'esforç de les marques d'aguantar les ofertes més enllà del pla estatal. La majoria han mantingut els 1.000 euros que hi aportaven i que suposaven la meitat del pla 2000 E, i moltes han augmentat els descomptes. No obstant això, l'absència d'un pla concret dels governs s'ha notat en els concessionaris, ja que la compra de cotxes, com recordava ahir el director general de Ford Espanya, José Manuel Machado, en una entrevista a aquest diari, “té un component emocional” i es du a terme quan el client “veu una bona oportunitat”.

Les dades evidencien que el sector depèn tant dels ajuts que les patronals les aprofitaran per demanar al setembre al ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, que es recuperin.

Si no es fa, alerten, la situació empitjorarà. Faconauto calcula que les visites als concessionaris han baixat un 75% i augura una tardor “dramàtica”

La de motos també baixa un 20%

Les vendes de motocicletes i ciclomotors segueixen el mateix camí que les de cotxes, i van caure un 20,3% al juliol al conjunt de l'Estat, on se'n van vendre 19.833 unitats, segons dades de la patronal del sector Anesdor. En els set primers mesos de l'any, el nombre de matriculacions de motos i ciclomotors va arribar a 109.340 unitats, amb un augment interanual del 4,9%. Davant d'aquestes xifres, el secretari general de l'organització, José María Riaño, es va mostrar confiat que el sector de les dues rodes “recuperarà la bona senda del primer semestre” i va ressaltar que la venda de vehicles de dues rodes ha experimentat una reducció menor que la d'automòbils. “Seguirem atentament l'evolució de la pròrroga del pla Moto E, una bona notícia per a les motos”, va afegir Riaño.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.