Economia

economia

La pedregada causa estralls als fruiters de Fraga i Saidí

Al Baix Cinca es van registrar precipitacions de fins a 30 litres per metre quadrat

Algunes pedres eren com nous

Van quedar destrossades les varietats de préssec, nectarina i paraguaià.

La calamarsa que va caure ahir a la tarda i a la nit va causar estralls en la producció de fruita de diferents comarques. Entre les zones afectades hi ha el Segrià, el Baix Cinca i el Baix Aragó. De la zona lleidatana una de les zones més afectades és la de Massalcoreig, on la tempesta va malmetre fins al 80% de la collita de préssecs, nectarines i diferents varietats de peres.

Al Baix Cinca, els municipis més castigats van ser Fraga i Saidí. Van quedar destrossades les varietats de préssec, nectarina i paraguaià. Algunes eren ja recollides i precisament la tempesta va sorprendre alguns pagesos, que van haver de ser atesos als centres d'atenció primària ja que van quedar ferits lleument a causa de la pedra. Tot i que faltava encara una vintena de dies per a la recol·lecció, els conreus han quedat igualment afectats pels cops de la pedra, i poca cosa es podrà salvar.

Les pedres van arribar a ser com nous, i en alguns moments anaven acompanyades de fortes ratxes de vent. Tot i que la fruita va quedar malmesa –marcada per les pedres, tirada pel terra o partida per la meitat–, els arbres no han quedat afectats.

El membre de la permanent d'Unió de Pagesos, UP, Josep Maria Teixidó, va explicar ahir que la tempesta feia preveure les pitjors conseqüències, però va afegir que era massa aviat per fer valoracions.

A banda dels danys a l'agricultura, la intensa pluja que va caure també va inundar alguns carrers, naus, locals i garatges, sobretot a Saidí. Al Baix Cinca, es van registrar unes precipitacions de fins a 30 litres per metre quadrat.

La tempesta va començar cap a les sis de la tarda, a la zona de Saidí, i després es va estendre per Aitona, Massalcoreig, Soses i Seròs.

Préssec de Calanda

Al Baix Aragó, la pedregada va malmetre la collita del préssec de Calanda. La producció d'aquesta varietat, que ja havia estat afectada per la calamarsa que va caure a la zona fa deu dies, ha quedat ara reduïda a res. Segons els càlculs dels sindicats, les pèrdues poden pujar als tres milions d'euros.

El president del consell regulador de la denominació d'origen del préssec de Calanda, Samuel Sancho, es va mostrar optimista ja que va explicar que la varietat es cultiva en altres zones i, per tant, la producció afectada no superarà el 20%.

Segona tempesta

A la nit hi va haver una segona tempesta, va afectar poblacions com ara Torrelameu, Menàrguens, la Sentiu de Sió i Térmens (Noguera), a Massalcoreig, Alcarràs i Seròs (Segrià), o a Bell-lloc i Bellvís (Pla d'Urgell). Aquestes tempestes van portar associades fortes ratxes de vent de 90 quilòmetres per hora a Vilanova de Meià (Noguera) i de 72 quilòmetres per hora a Baldomar (Noguera). Durant la nit i matinada els ruixats van anar minvant fins a desaparèixer.

LA XIFRA

7.772
hectàrees
de fruiters que hi ha al Baix Cinca.

Una comarca productora

El punt

La principal producció de fruita d'Osca se centra a les comarques de la Llitera i el Baix Cinca. Només al Baix Cinca, hi ha 7.772 hectàrees de fruiters, una xifra que representa el 68% del total. I a Saidí és on n'hi ha més. En total, hi ha 1.670 hectàrees, dedicades sobretot a la producció de peres, pomes i préssecs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona