La Borsa
Més valors
Economia

El preu de l’electricitat puja un 5% aquest dilluns, fins als 184 euros MWh

La franja més cara serà de les 20 a les 21 hores (241,27 euros/MWh) i la que menys, entre les 3 i les 4 de la matinada (de 125,01 d’euros/ MWh)

És el segon dilluns amb el preu de la llum car després del passat 4 d’octubre, quan el MWh es va enfilar als 186,46 euros

El preu mitjà de l’electricitat al mercat majorista (pool) serà de 184,48 euros el megawatt hora (MWh) aquest dilluns. El preu de la llum puja així un 5% i reprèn la tendència a l’alça després dels descensos dels últims dies.

Per franges horàries, el preu màxim dilluns es registrarà entre les 20 hores i les 21 hores (241,27 euros/MWh) i el mínim, entre les 3 i les 4 de la matinada (de 125,01  d’euros/ MWh).

Segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE), la setmana arrenca així amb el segon dilluns més car dels registres després dels 186,46 euros MWh del passat 4 d’octubre, en una setmana que va acabar marcant rècord amb 288,53 euros el dijous.

Des d’aleshores, el preu mitjà del mercat majorista s’ha moderat de cara al cap de setmana fins als 175,64 euros MWh d’aquest diumenge, dia en què acostumen a baixar els valors per la menor demanda.

En qualsevol cas, els preus segueixen disparats en comparació amb les mateixes dates de l’any passat. L’11 d’octubre de l’any passat –que va caure en diumenge- el MWh es va pagar a 27,84 euros i el 12 d’octubre el preu va pujar als 38,38 euros el MWh. Les xifres d’aquest octubre multipliquen per més de sis les de 2020.

Els preus del mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a l’Estat, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament en el mercat lliure.

Per esmorteir l’impacte de l’encariment del rebut elèctric, el govern espanyol ha rebaixat fins a finals d’any l’IVA que grava el rebut elèctric del 21 al 10% i ha suspès durant el tercer trimestre l’impost a la generació elèctrica (7%) que paguen les productores.

L’escalada de preus que afecta gran part d’Europa es deu, entre altres factors, a l’encariment del gas en els mercats internacionals, que s’empra en les centrals de cicle combinat i que marquen el preu del mercat en la majoria de les hores, així com al repunt dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2).Sí al certificat Covid si evita més mesures a la restauració

Sí al certificat Covid si evita més mesures a la restauració

GIRONA

Bellapart, millor pime en els premis de Foment del Treball

LES PRESES
empreses

Distinció per a Moventis Sarfa, a Begur

Dues granges gironines premiades en els Porc d’Or

Dues granges gironines premiades en els Porc d’Or

GIRONA

Palamós fa pedagogia amb el peix

palamós

Nou mercat a la tarda a Sarrià per a públic més jove

sarrià de ter

La plantilla de Nissan clama pels llocs de feina

barcelona
economia

El govern critica la “desorientació” amb els Next Generation

El Black Friday de l’Espai Gironès acaba demà, diumenge

El Black Friday de l’Espai Gironès acaba demà, diumenge

SALT